Besökarna ska göra sina röster hörda

ANNONS
|

Skulpturen har varit omtvistad och nekats plats både i Varberg och i Växjö. Damen på Hans Runessons klassiska foto från 1985 blev avbildad utan vetskap och hennes familj motsatte sig att fotot spreds. Men konstnären Susanna Arwin har fokuserat på handlingen och inte avsett att porträttera kvinnan.

– Man kan säga att det är en skulptur i exil, säger utställningsproducent Mattias Norström.

Skulpturens ägare, med ursprung i Alingsås, frågade om de fick donera den till Alingsås konsthall. Nu är förhoppningen att skulpturen ska få en bestående plats i staden.

– Det är en cirkel som sluts på flera sätt om vi tar emot den här, säger Anna Mighetto, chef för Alingsås kulturhus och konsthall.

ANNONS

Your voice ska få människor att ta tag i saker och göra sina röster hörda i samhället. Konstverken ska ge inspiration, som Klas Erikssons ”The public gets- the public wants”.

– Den här mikrofonen är kopplad till två högtalare. När jag gör den här intervjun med G-P så går det ut på torget så alla kan lyssna, förklarar Mats Norström.

Budskapet påverkas när rösten hörs i det offentliga rummet. Det går till exempel inte att vara anonym på samma sätt som på nätet.

– Det spelar ju in för yttrandefriheten att behöva stå för det man säger. Yttrandefrihet och demokrati innebär frihet, rättighet men också plikt. Med det kommer ansvar och reflektion, resonerar Anna Mighetto.

De fyra tjejerna i graffitikollektivet Boys Crew har målat en av väggarna i konsthallen.

– När vi byggde upp temat ville vi ha en röst från gatan. De försöker förändra där, vi försöker bygga samma känsla i konsthallen, säger Mattias Norström.

En installation av Linda Tedsdotter har 200 mikrofoner i taket där lika många människoröster klargör sina åsikter på olika språk.

– I det här samhället vet man till slut nästan inte vad ens åsikt är. Det blir som att min åsikt inte bara har två sidor, den har hur många sidor som helst, säger Mats Norstöm.

ANNONS

Under sommaren arrangeras flera workshops för yttrandefrihet både på konsthallen och på andra platser i Alingsås. Det blir street art, sweet art och guerillaslöjd.

– Det viktiga är att interagera, att vi skapar en relation till samtidskonst som gör att man inte känner sig alienerad, säger Anna Mighetto.

Fakta: Your voice

Var: Alingsås konsthall

Vad: Utställning på tema yttrandefrihet och civilkurage

Pågår: Lördagen den 10 juni till och med 9 september

Medverkade konstnärer: Susanna Arwin, Klas Eriksson, Linda Tedsdotter, Carl Michael von Hauswolff, Boys Crew

ANNONS