Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Bert ska stämma Migrationsverket på miljonbelopp

Flyktingdirektören Bert Karlsson förbereder sig för att stämma Migrationsverket och tre kommuner på totalt 27 miljoner kronor. Anledningen är att Skaraprofilen anser att parterna har gjort sig skyldig till avtalsbrott. – Migrationsverket följer inte sitt eget regelverk och då är det klart att vi måste göra något, säger Karlsson.

Bert Karlsson bolag Jokarjo AB har under de senaste åren täljt guld med smörkniv genom att bedriva flyktingboenden över hela Sverige. 

I våras redovisade bolaget ett finansnetto på 120 miljoner kronor för 2016. 

Nu förbereder sig Bert Karlsson för att stämma Migrationsverket för att de enligt honom har brutit mot flera redan uppgjorda avtal, vilket nlt.se var först att rapportera om. 

"Följer inte sitt eget regelverk" 

Enligt Karlsson har Migrationsverket enligt hans mening bland annat brutit mot ett avtal gällande en anläggning i Åsle i Lappland.

– Där hade vi ett avtal om att folk skulle flytta in men det kom aldrig några. Tre månader senare hörde de av sig och ville förlänga avtalet, men när vi sedan skickade en faktura på 4,5 miljoner kände de plötsligt inte till något avtal längre, man blir mörkrädd över hur dålig koll de har på sin verksamhet, säger Karlsson. 

Han menar också att Migrationsverket inte följer sitt eget regelverk när det gäller upphandlingar, trots att myndigheten enligt sina regler ska välja det billigaste alternativet. Som exempel tar Bert Karlsson upp hur Jokarjo AB har förlorat ett avtal gällande 300-400 platser vid Stora Ekeberg i Skara. 

– Om de bygger ett regelverk för upphandlingar där det ska vara det billigaste alternativet som gäller och sedan tar det som ligger på 38:e plats i en ranking är det något som är riktigt fel, säger Karlsson. 

Skaraprofilen uppger också att hans bolag förbereder sig för att stämma tre kommuner där Jokarjos anläggningar har tagit emot ensamkommande barn vars uppehälle kommunerna inte har betalat för då de menar att de inte har haft något avtal med bolaget. 

"Skamlöst slöseri" 

Trots att Karlssons verksamhet själva har dragit in hundratals miljoner på sina anläggningar är han kritisk till hur Migrationsverket hanterar sina pengar. 

– Jag kan inte säga att vi inte har tjänat pengar på det här, men våra boenden är 70 procent billigare än de som Migrationsverket själva driver. Det är ett skamlöst slöseri och detta är bara en liten del av allt, jag har hur mycket mer som helst att berätta, det hade blivit uppror i Sverige om allt kom fram. 

Minst ett av avtalen Bert Karlsson nu kommer att stämma Migrationsverket för är flera år gammalt. På frågan om varför han först väljer att ta strid i slutet av 2017 svarar Karlsson att det tidigare inte har gjorts på grund av rädsla att helt bojkotas av myndigheten. Totalt uppger Karlsson att det rör sig om avtal värda 27 miljoner som han nu kommer att ta strid för. 

– Vi ska lämna in stämningarna i nästa vecka, men vi borde ha gjort det för länge sedan, vi har ju bevis för det här, säger Bert Karlsson. 

GP har försökt att nå Migrationsverket för att de ska kunna bemöta Bert Karlssons kritik. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.