Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Bert massanmälde företag - hundratals kan straffas

I mars gick Bert Karlsson ut med att han kommer lämna in 15 000 stämningsansökningar mot svenska företag – eftersom han själv anmälts för bokföringsbrott. Han började med att anmäla 1 500 företag i Västra Götaland. Nu riskerar 200 av dem att lagföras - till Skaraprofilens stora förtret. – Det är skittråkigt, säger Bert Karlsson.

Bakgrunden till stämningarna var att en privatperson i februari i år valt att stämma Bert Karlssons företag Jokarjo AB för bokföringsbrott. Bert tyckte att det är konstigt att en privatperson ska kunna kräva att ett företag straffas.

För att visa sitt missnöje klev han den 21 mars in på polisstationen i Skara med en lista över 1 500 företag i Västra Götaland som han ville stämma. Bert meddelade att stämningarna inte var till för att förstöra för företagen, utan för att sinka Ekobrottsmydigheten och få deras "systemfel", eller reglemente, att ändras.

Tog sig an uppgiften

Nu rapporterar Skaraborgs läns tidning att Ekobrottsmydigheten tog sig an uppgiften och har gått igenom omkring 1 000 av stämningarna mot de västsvenska företagen.
– Vi har gjort grundslagningar av snart två tredjedelar och det är en del ärenden som går vidare, berättar kammaråklagare Carl Bergström till tidningen.

Carl Bergström säger att statistiskt sett 80 procent av fallen kommer avskrivas. Resterande 20 procenten kommer att utredas och två tredjedelar av dessa kommer lagföras. Det innebär att Berts tilltag kan leda till att omkring 200 av företagen Västra Götaland lagförs.

Några andra av Ekobrottsmydighetens ärenden har inte blivit lidande till följd av Berts massanmälningar, meddelar Carl Bergström. Däremot de har fått anställa en extra administrativ resurs samt en åklagare för att hinna med de vanligtvis 1 000-1 200 anmälningarna plus Berts 1 500.

Högen av anmälningar beräknas vara avklarad en bit in på hösten, men huvudmålet är att vara färdiga innan årsskiftet.

Uppmanar till protest

När Bert skickade in anmälningarna räknade han inte med att att bolagen skulle utredas. Han säger sig också vara ledsen över att uppemot 200 Västra Götaland-företag kan drabbas av hans anmälan. 
– Det är skittråkigt. Självklart var inte det avsikten att sätt dit några, säger Bert Karlsson.

Han tycker också att de drabbade företagen ska kämpa för sin rätt.
– Jag tycker de ska protestera så mycket som de bara orkar. De borde engagera sig i frågan.

Bert säger att han tycker att det är fel att polisens resurser läggs på sånt här.
– De har inte tid med det. Det är som att sätta dit folk utan cykellyse och personer som skjutsar på pakethållaren. Små saker men som ser bra ut i statistiken.

Fortfarande är listan på företag som ska anmälas lång och nu håller Bert på med "Stockholmsdelen" vilken är betydligt större än de 1 500 Västra Götalands-företagen.

Om han ska fortsätta med arbetet eller lägga det på is vet han dock inte i nuläget.
– Jag vet inte hur vi går vidare med det. Jag har en dialog med polisen om hur vi ska gå vidare med resterande anmälningarna, men just nu pågår det som vanligt, säger Bert.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.