Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Berts nya miljardsatsning. Bild: TT/ Google Maps

Bert Karlssons nya miljardsatsning

Efter asylboenden och planen på att skapa hotellverksamhet har Bert Karlsson en ny miljardsatning på gång - flyttbara hem på hjul. – Hade vi haft tusen vagnar i dag så hade vi sålt alla, säger han.

Bert Karlsson är högaktuell i sina satsningar, GP har tidigare berättat om hans planer på att starta en hotellverksamhet i sina gamla lokaler som han har hyrt ut till Migrationsverket.

Nu är han på gång med nya projekt.

Med två fabriker i Polen ska han nu producera villavagnar med målsättningen på en miljardomsättning på tre år, vilket GT var först på att uppmärksamma.

I en promemoria från Näringsdepartementet som remitterades under torsdagen framgår det att syftet med flyttbara bostäder är att lösa den akuta bostadsbristen på kort sikt.

– Det byggs mer än vad det gjorts på flera decennier, men trots det finns det en akut bostadsbrist i många kommuner. Förslaget möter kommunernas behov av att kunna tillgodose det akuta bostadsbehovet med hjälp av tillfälliga bostäder. Det ska inte ersätta permanent bebyggelse, skriver bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Nödlösningen - villavagnar

"Enda sättet att få bort bostadsbristen"

Villavagnarna kommer enligt Bert att ha olika funktioner och fungera som hem för allt i från asylsökande till studenter och sommar- och fritidshus.

– Det är som riktiga villor på hjul. Det här är det enda sättet att få bort bostadsbristen, det kommer hjälpa till att skapa ett billigare boende. 

Han berättar att det har kommit erbjudanden från hela världen - men att det hela tiden har slutat med att det har blivit för dyrt, fram tills att de hittade fabriker i Polen.

– Vi har två fabriker i Polen som håller på att bygga på det här och vi behöver få igång ännu fler fabriker där, säger han.

LÄS MER: Ja till villavagnar för nyanlända

"Han kan ju inte fuska"

Till hjälp berättar Bert Karlsson att han har "Arga Snickaren" Anders Öfvergård, som är ansvarig för kvalitén på vagnarna och dessutom är ägare av 20 procent i bolaget.

– Han var hemma hos mig förra sommaren och då presenterade jag det här, då blev han tänd på det. Han är ju med i "Fuskbyggarna", det innebär att han kan ju inte fuska. Han kommer att vara ansvarig för kvalitén, säger Bert Karlsson.

Bert Karlssons första stugby har fått namnet Rullebo och ligger i Skara. Där erbjuds det villavagnar med altaner, gräsmattor och stenlagda gångar. Men den kommande satsningen är desto större än så och än så länge står det ett hundratal kommuner i kö för projektet, menar han.

– Hade vi haft tusen vagnar i dag, så hade vi sålt alla, säger han.

GP har sökt Anders Öfvergård för en kommentar.

Alla inte överrens

Tidigare har Hampus Magnusson (M), andre vice ordförande i fastighetsnämnden i Göteborg ställt sig kritisk till förslaget att ha villavagnar.

– Vi kan inte bygga en trailerpark. Det blir ingen bra integration, har han sagt i en tidigare intervju med GP.

Fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S) håller med om att villavagnar på en campingplats inte är ”den bästa och mest optimala lösningen” - men har tidigare sagt att det är den bästa lösningen som har funnits att ta till.

– Det har inte gått så snabbt som vi tänkt att få fram bostäder på annat sätt. Demokrati tar tid och det måste få ta tid. Det har varit mycket synpunkter på de temporära bostäderna. Den här lösningen kan vi få fram fort.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.