Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

John Bouvin vill starta upp Ny demokrati igen. Partiets grundare Bert Karlsson ger dock inte mycket för nysatsningen. Bild: TT
John Bouvin vill starta upp Ny demokrati igen. Partiets grundare Bert Karlsson ger dock inte mycket för nysatsningen. Bild: TT

Bert Karlsson: "Med Bouvin i spetsen är det dödsdömt"

Ny demokratis tidigare partiledare John Bouvin aviserade idag att han vill starta upp partiet igen. Partiets grundare Bert Karlsson ger dock inte mycket för försöket att liva upp det insomnade partiet.
– Nej, med Bouvin i spetsen är det dödsdömt, säger Karlsson, som samtidigt avslöjar sina egna planer på en återkomst till politiken.

Det är John Bouvin, riksdagsledamot 91-94 och partiledare 97-98, som för Svenska Dagbladet berättar att han samlar in namnunderskrifter för att få registrera Ny demokrati till riksdagsvalet i höst. Kärnfrågorna känns igen.

– Det är det här med islam som är det viktigaste. Vi svenskar anpassar oss till invandrarna och det går inte, säger han till Svenska Dagbladet.

Sverigedemokraterna, som länge profilerat sig inom denna fråga, ger han inte mycket för.

– Nej, jag tycker inte att SD tar upp någonting. De vill ju bli så kallat rumsrena. Men man måste stå för sina åsikter. Man kan inte vingla, fortsätter han.

Men Bert Karlsson, hans gamla partikollega från Ny demokrati, har inga höga tankar om nysatsningen.

– Nej, med Bouvin i spetsen är det dödsdömt. Han hade ett ärligt uppsåt men var helt omöjlig som politiker.

Greps av polis

Under sin tid i riksdagen gjorde sig Bouvin bland annat känd då han från talarstolen försökte beskriva homosexuella samlag som onaturliga genom att via handrörelser illustrera dessa. Han beklagade sig även över det svenska biståndet till Afrika med att det var bättre om lejonen åt upp barnen.

"Förr blev de uppkäkade av ett vilt djur av något slag. Kvar blev två-tre stycken. Då fungerade det ganska bra"

Efter att ha gripits av polis under en högerextrem demonstration 1998 fick han lämna sin partiledarpost.

Berts nya politik-satsning

Bert Karlsson avslöjar samtidigt att han planerar att ge sig in i politiken igen. Med partiet Skara framtid vill han rädda Skara, som han menar snart kommer gå under.

– Vi måste förbättra företagsklimatet, skolan, Allt. Vi har inget nöjesliv. Det är ingen person ute efter klockan åtta, förutom gangstrarna.

Utöver detta vill han även tillsätta en borgmästare som ska väljas av medborgarna. Bert har höga förhoppningar.

– Får vi under 25 procent blir jag besviken.

Så ni räknar med att kanske bli största parti?

– Det har vi chans att bli, så stort är missnöjet i Skara.

GP har under dagen sökt John Bouvin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.