Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Bert Karlsson döms för bokföringsbrott

Bert Karlsson döms för bokföringsbrott. Enligt Dagens Nyheter är det på grund av brister i bokföringen i asylboendebolaget Jokarjo. Bokföringen ska ha lämnats in försent - tre gånger. - Det beror på att min revisor blev sjuk, säger Bert Karlsson.

Ekobrottsmyndigheten har utfärdat ett strafföreläggande, som är en form av böter, mot flyktingentreprenören, tidigare riksdagspolitikern och nöjesprofilen Bert Karlsson som rör tre fall av bokföringsbrott, skriver DN. Totalt ska Bert Karlsson betala 50 000 kronor i böter.

Enligt tidningen ska hans asylboendebolag Jokarjo ha lämnat in årsredovisningen försent - tre gånger, detta under åren 2012, 2013 och 2015.

– Det är inget att göra åt. Vi har lämnat in bokslutet försent. Det beror på att min revisor blev sjuk och i och med att vi hade en så stor ekvation. Vi har gått från tiotalsmiljoner till en miljard i omsättning och samma personal i stort sett. Vi har halkat efter. Vi tog in och försökte hinna med men vi klarade inte det sista bokslutet, säger Bert Karlsson.

"Jag får ta ansvaret"

Han påstår att han inte visste att de kunde ha lämnat in ofullständiga redovisningar - som sedan kunde kompletteras.

- Vi fick reda på efteråt att vi hade kunnat lämna in en preliminärt så som vi hade och då hade det inte varit några problem och rättat till det efteråt, säger Bert Karlsson som är öppen med att de gjort fel.

Och i och med att det är han som är vd i bolaget är det han som får ta straffet.

– Är det någon personal som gör bort mig så är det jag som får ta ansvaret.

Varslat 90 procent

Bert Karlssons bolag Jokarjo AB har på senare år skapat ett mindre imperium av olika former av boenden för nyanlända. Företaget har många flyktingboenden runtom i landet.

I höstas skrev dock GP om att Bert Karlssons bolag Jokarjo har varslat 90 procent av sina anställda. 40 av de 44 asylboenden som bolaget äger, kommer att läggas ned. Anledningen är den nya politiken gällande asylboenden. "Just nu är det färre som behöver ett boende än antalet som myndigheten har tillgängligt. Därför avvecklas det antal myndigheten har för många av", skrev Migrationsverket på sin hemsida.

–  Det här är ju tråkigt för alla. Särskilt för de asylsökande. Jag har ju blivit lite kompis med flera av dem och det är roligt att se att de kommer in i samhället, sa då Bert Karlsson.

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.