Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bert Karlsson vid invigningen av nya Ursand 2012.

Bert i bråk om asylboende på camping

Bert Karlsson har skrivet ett kontrakt med Migrationsverket om 317 platser för asylsökande på Ursands camping i Vänersborg. – Ett rent kontraktsbrott, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S). – Vi ska ta en diskussion med kommunen och hitta en lösning, svarar Bert Karlsson.

Bert Karlsson hyr Ursands camping vid Vänern via sitt bolag Ursands resort och camping AB av Vänersborgs kommun för att driva camping, inte asylboende. Avtalet han nu har skrivit med Migrationsverket gör Marie Dahlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg, upprörd.

– Det är ett rent avtalsbrott som vi ska göra allt för att stoppa, säger hon till TTELA.

”Området upplåtes till campingverksamhet och därmed förenlig verksamhet inkluderande butiksförsäljning och annan sedvanlig kommersiell försäljning”, står det att läsa i avtalet mellan Vänersborgs kommun och Ursand. Lite längre ner i kontraktet står också: ”Om annan verksamhet skall bedrivas på området fordras skriftligt godkännande av jordägaren.”

– Och vi kommer inte att ta det beslutet, säger Marie Dahlin.

Hon ser problem med skolgång, skolskjutsar och kollektivtrafik till Ursand.

Vänersborgs kommun har tagit kontakt med Migrationsverket i frågan.

I stugorna på Ursands camping är det alltså tänkt att 317 personer ska bo, två bussar anlände redan i tisdags kväll. Kontraktet sträcker sig över vintern fram till 31 mars.

Bert Karlsson har förstås en annan syn på saken än Vänersborgs kommun.

– Vi har inte samma uppfattning, men vi ska ta en diskussion och hitta en lösning, säger han.

Vad säger du om att kommunen anser att det ska vara camping på Ursand och inget annat?

– Det är det vi har. Vi hyr ut stugplatser. Jag har full förståelse för kommunens åsikter men nu är situationen som den är, säger Bert Karlsson.

Situationen han syftar på är att ett stort antal personer just nu söker asyl i Sverige.

– Det finns inga platser, vad ska vi göra?

Bert Karlsson är övertygad om att Ursand blir ett bra boende. Enligt egen utsago har han ett avtal med Folkuniversitetet som ska ge undervisning i svenska, han har också skaffat en buss som ska ta de asylsökande fram och tillbaka till Vänersborg.

– Vi har haft Migrationsverket här och Röda korset är redan på plats, säger han.

Men Migrationsverket har inte bara skrivit kontrakt med Bert Karlsson. Även vandrarhemmet i Vargön utanför Vänersborg har fått ett avtal fram till den 21 maj. Där handlar det om 59 platser.

Och nu tycker Marie Dahlin att Vänersborg har nått gränsen för antalet asylsökande som kommunen klarar av att ta emot på ett bra sätt.

– Det börjar bli ohållbart. Vi kan inte klara av mottagandet på ett värdigt sätt, säger hon.

Marie Dahlin får medhåll från kommunstyrelsens förste vice ordförande Gunnar Lidell (M).

– Vi har redan Sveriges största asylboende med 1 300 boende på Restad gård. Det kommunala myndighetsutövandet går redan på knäna, säger han.

Den senaste veckan har 9 400 asylsökande anlänt till Sverige. Nästan 3 000 personer har kommit från Syrien och lika många har tagit sig hit från Afghanistan. Tredje största landet är Irak, närmare 2 000 personer därifrån sökte asyl mellan 7 och 13 oktober.

Och Migrationsverkets jakt efter tak över huvudet för de asylsökande fortsätter. I Vänersborg har man alltså hittat 376 nya platser i dagarna. Platserna på Ursand togs fram mycket snabbt. Från det att verket fick klart för sig att det fanns utrymme på campingen tills att kontraktet var skrivet gick det mindre än 24 timmar.

– Detta är ett direktupphandlat avtal, som vi tecknar när det är kris, säger Jonathan Kvist, enhetschef för Migrationsverket i Vänersborg.

Är det kris nu?

– Det får man väl säga att det är. Vi har aldrig sett ett sådant här läge tidigare.

Nu söker alltså runt 9 500 personer asyl i Sverige varje vecka, för ett halvår sedan var det 2 500.

– Antalet sökande har tredubblats.

Arena hotell i Vänersborg har tidigare varit aktuellt som boende men just nu finns det inga sådana planer.

– Det är inget aktuellt just nu, som jag har hört. Men det ändrar sig snabbt, säger Jonathan Kvist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.