Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Helst skulle Bert Karlsson vilja köpa Ursand av Vänersborgs kommun för att kunna driva verksamheten på sitt sätt.

Bert hotar lägga ner asylboende

Bert Karlsson är upprörd över kommunens agerande när det gäller asylboendet på Ursand. Nu hotar han än en gång att lämna campingen.

Vänersborgs kommuns resonemang om att Ursand begår kontraktsbrott när man hyr ut stugor som asylboende till Migrationsverket ger Bert Karlsson inte mycket för.

– Vi har tillstånd för camping och vi driver camping nu också. Det här är trams, ska vi förbjuda vissa grupper på campingen? säger han.

Bert Karlsson arrenderar Ursand av kommunen och i avtalet står att ”området upplåtes till campingverksamhet” och om det ska bedrivas annan verksamhet ”fordras skriftligt godkännande av jordägaren”.

För en dryg vecka sedan blev det klart att Bert Karlsson hade ett skrivet kontrakt med Migrationsverket om att ta emot asylsökande. I det kontraktet står att det från och med 13 oktober ska finnas 97 platser.

Från 1 november blir det ytterligare 220 platser. Enligt Bert Karlsson bor det redan i dag 130 asylsökande på Ursand.

Kommunen togs med överraskning och kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S) tycker att Vänersborg nått taket för vad man klarar av och hon har tagit kontakt med Migrationsverket om att inte fylla de återstående platserna.

Med tanke på flyktingsituationen och de politiska signalerna på riksnivå tycker Bert Karlsson att kommunen kunde ställa upp oavsett hur avtalet är formulerat.

På fredag ska parterna träffas.

– Då vill jag veta vad de vill med det här.

Bert Karlsson är också kritisk mot hur Vänersborg har agerat när det gäller den kommande detaljplanen för Ursand och reparationer av byggnader på campingen.

– Är det någon som begår kontraktsbrott är det kommunen.

Han känner sig motarbetad och säger sig fundera på att dra sig ur.

– Det bara att lägga ner campingen. Jag kommer inte att satsa om inte kommunen är med. Jag är så besviken. Vi behöver pengarna, Ursand ligger fem-sex miljoner back.

För ett och ett halvt år sedan luftade Bert Karlsson också tankar om att avsluta sitt engagemang i Vänersborg – men han är fortfarande kvar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.