Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Här, vid Gullmarsfjorden, hittades skelettdelarna. Bild: Läsarbild

Benrester i Bohuslän undersökta

I september hittades delar av en underkäke vid Gullmarsfjorden i Bohuslän. Det var då oklart om käken tillhörde en person som utsatts för ett brott eller vem den tillhörde. Nu har käken undersökts.

Det var en privatperson som gjorde den makabra upptäckten av en underkäke och ett lårben under en fisketur med sin son.

LÄS MER: Emil hittade skelettdelar i Gullmarsfjorden

– Vi gick längs med stranden och letade efter ett bättre fiskeställe och då såg jag något vitt på marken. Och plötsligt insåg jag att det var tänder jag tittade på, har Emil Filipsson tidigare berättat.

Polisen: Kan vara från gammal grav

Polisen ringdes till platsen och undersökte delarna för att sedan ta de med sig. Senare bekräftades att skelettdelarna tillhörde en människa.

LÄS MER: Polischefen: "Det finns tänder kvar"

Nu har Rättsmedicinalverket undersökt benresterna och kommit fram till att underkäken tillhör en person som levde för mer än 100 år sedan.

Undersökningen har också visat att personen troligtvis var av europeiskt ursprung.

– Han är flera hundra år gammal och troligtvis av europeisk börd. Det man kan tänka sig att det är någon som drunknat eller att det är från någon gammal grav. Så det var inget färskt och det är ju skönt eftersom vi har flera personer som är försvunna, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens enhet för grova brott i Fyrbodal.

Inga fler benrester

Polisens dykare har dykt av ett område lika stort som en fotbollsplan där käken hittades, men man har inte hittat något annat mänskligt. Polisen kommer inte gå vidare med utredningen.

– Tekniker ska prata med arkeologer så de kanske åker ut och tittar, säger Sten-Rune Timmersjö.

Han berättar att polisen ibland hittar mänskliga kvarlevor längs kusten, men han har aldrig varit med om att de tillhört någon så gammal person.

– Ibland kommer det däremot rester som troligtvis kommer från gamla soldater som drunknat under andra världskriget, säger Sten-Rune Timmersjö.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.