Bengt genomskådade företagets fula knep

Bengt Arvidsson är en av de som har fått ett ovälkommet kuvert i sin brevlåda. Avsändaren är Företagsopinion – ett företag som Svensk handel varnar för på sin hemsida. – Man blir förbannad på den här skumraskverksamheten. Det handlar bara om att lura folk på pengar, säger han.

ANNONS
|

Det var för ett par dagar sedan som Bengt Arvidsson från Tranemo fick hem ett mystiskt kuvert på posten innehållande ett frågeformulär från avsändaren Företagsopinion.

– Det såg ut att komma från en offentlig verksamhet. När jag öppnade var det ett frågeformulär med frågor gällande migration, arbetsmarknadoch invandring. En av frågorna var exempelvis om mitt företag kunde erbjuda jobb för nyanlända och invandrare, berättar han.

Men som tur var läste han det finstilta innan han fyllde i formuläret.

– Då visade det sig att det inte alls kom från en offentlig verksamhet. Det handlade om att teckna avtal i företagets namn där man gör en beställning och sedan måste betala en summa på 6 395 kronor, då tänkte jag direkt att det var en bluff.

ANNONS

LÄS MER:Bluffbrev till företag fortsätter spridas

"Ett jävla jobb att ta sig ur"

Nu vill han varna andra för företaget.

– Det är nödvändigt att läsa det finstilta, annars är det väldigt lätt att trilla dit. Det kan vara väldigt svårt att krångla sig ur det där. Så fort man skriver under något så är det ett avtal som är gjort och då får man oftast betala för att det inte ska till till Inkasso. Sedan är det ett jävla jobb att ta sig ur, säger han och fortsätter:

– Peppar peppar har jag inte råkat ut för något sådant själv, jag har lyckats läsa det finstilta innan, säger han.

"Man blir förbannad"

På Företagsopinions hemsida framgår det att företaget är en webb-portal för företagare att söka personal genom annonsering i olika kategorier över hela Sverige. Företaget är skrivet på en adress i Tallinn, men med ett nummer som gårtill ett kontor i Stockholm.

På Svensk handels varnar man för företaget och det framgår också att det tidigare figurerat under namnen "Bolagsupplysningen" och "Nummerupplysningen".

–Man blir förbannad på den här skumraskverksamheten. Det handlar bara om att lura folk på pengar, säger Bengt Arvidsson.

Företagsopinion: "Det stämmer inte"

Enligt Stefan Karlsson vid Företagsopinions kundtjänst, stämmer inte Bengt Arvidssons uppgifter.

I början av samtalet hänvisar han till mejl.

ANNONS

– Nej, det stämmer inte. Det hela är ett förslag till ett avtal. Jag känner till att det finns tidigare artiklar om företaget och att Svensk Handel har varnat för oss, men det är ju konstigt hur man kan gå ut och varna för ett företag innan man sett vad vi erbjuder för tjänster, säger han.

Han påpekar att den finstilta texten inte är otydlig och att priskostnaden dessutom har ett större typsnitt än själva frågorna på formuläret.

– Man bör läsa på innan man går ut och förtalar någon på det här sättet. Det här är en väldigt bra tjänst som verkligen behövs, säger han.

Inte olagligt

Även Aftonbladet har skrivit om företaget i fråga tidigare.

– De trycker till med rejäla utskick vilket gör att många drabbas på en gång. Blanketterna ser ut att komma från någon forskningsenhet eller myndighet, vilket gör att de drabbade lätt går på det här i tron om att de gör en god gärning, har Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel, sagt till tidningen då.

Han uppger även att metoden är direkt vilseledande och ett bluffspel. Däremot är det inte olagligt. Det finns bara ett sätt att komma åt det:Att inte skriva på men harman hunnit göra det och fått en faktura i brevlådan ska man bestrida den, enligt Svensk handel.

ANNONS
ANNONS