Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ben och sko från okänd hittad på strand

Förra veckan hittades benrester på en strand väster om Tjörn. Efter att ha analyserat fyndet bekräftar nu polisen att de kommer från en människa – men vem är fortfarande oklart.

Det var när strandstädare befann sig på Härön, väster om Tjörn, förra måndagen som de ringde till polisen om ett makabert fynd. Något som Lokaltidningen STO tidigare rapporterat.

– Det är gamla benrester som förmodligen legat länge i vattnet. Vi kan inte bekräfta att det tillhör en människa, men det var en sko med i fyndet så det tyder väl på det, sade polisens presstalesperson Thomas Fuxborg till SVT Väst då.

Nu har bendelarna kommit tillbaka efter att ha undersökts av Rättsmedicinalverket i Göteborg. Där har man kunnat konstatera att de kommer ifrån en människa. Något som Eva Johansson, på polisen södra Fyrbodal, bekräftar.

– De har konstaterat att det handlar om människoben. Nu ska de skickas till rättsmedicin i Linköping. Deras uppdrag är att få fram en dna-profil. Det är för att kunna göra en jämförelseprofil med anhöriga, så man kan fastställa vem det är, säger hon.

Har ni någon aning om vem det kan vara?

– Nej, det har vi inte i nuläget. Det finns ett antal försvunna personer i Fyrbodalsområdet. Men i och med att det kommer från havet kan det röra sig om ganska stora områden. Det kan lika gärna handla om Kungälv, Göteborg, Danmark eller från någon båt. Det är väldigt stora områden att titta på vilket gör det lite komplext.

Ingen brottsmisstanke i nuläget

Hur länge bendelarna har legat i vattnet är oklart. Det finns inte heller någon brottsmisstanke i nuläget.

– Vi behandlar det som en dödsfallsutredning. Det finns ingen förundersökning. Men om vi hittar vem det är kan vi kanske plocka upp någon gammal förundersökning.

Eva Johansson säger att polisen har vissa ledtrådar såsom skomodell och skostorlek.

Hur vanligt är sådana här fynd?

– Det händer ibland att vi hittar avlidna människor som har varit försvunna. Men att hitta något sådant här har jag aldrig varit med om förut.

Svaren på DNA-proverna väntas ta uppemot en månad. Polisen uppmanar allmänheten att höra av sig med tips.

– Det vill vi alltid om någon har sett eller vet någonting. Vi har redan fått in tips som vi har bearbetat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.