Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vägbelysning på fem landsvägar i Lindome är släckta och de gamla trästolparna ska monteras ner. Om vägrna ska lysas upp i framtiden kan inte Trafikverket svara på. Arkivbild: Martin Björklund

Belysning tas bort från fem landsvägar

Nu plockas belysningen längs fem landsvägar i Lindome ner. Om vägarna ska vara upplysta framöver kan inte Trafikverket svara på.

– Vi kommer inte att fatta några beslut innan Trafikverkets och SKL:s genomlysning av belysningen på landets landsvägar är klar någon gång till hösten, säger Louise Imborn, åtgärdsplanerare på Trafikverket.

Mölndals stad har stått för belysningen längs Södra och Norra Hällesåkersvägen, Spårhagavägen, Annebergsvägen och Benarbyvägen, trots att Trafikverket har väghållningsansvaret. Men i dag anses de gamla trästolparna vara i så dåligt skick att det krävs en totalrenovering för att på ett säkert sätt kunna belysa vägarna. Och vid årsskiftet valde Mölndal att lämna över ansvaret för belysningen till Trafikverket.
– Det är inte vårt ansvar att belysa deras vägar med kommunala skattemedel. En nyinvestering kommer kosta åtminstone 18 miljoner kronor, om man är optimistisk, säger Hamid Rezaie, planeringsingenjör i Mölndal.

Sedan några veckor tillbaka är belysningen släckt och nedmontering av stolparna ska pågå till och med september.
– Så här kan vi inte ha det. Det finns ju skolbarn som går till bussen varje morgon och eftermiddag. Vi måste försöka påverka Trafikverket att få ljuset tillbaka, säger Jan Johansson, ordförande i Greggered-Holmens vägsamfällighet.
– En del busskurer står precis vid vägen och det är mycket tung trafik här, säger Hällesåkersbon Christine Claesson Johansson.

Tekniska nämndens ordförande Peter Berg Johnson (KD) förstår oron.
– Vi sitter i förhandlingar och försöker hitta bra lösningar, säger han.

Trafikverkets Louise Imborn hoppas inte att trafiksäkerheten längs vägarna i Lindome kommer att försämras.
– Vi vet inte vad genomlysningen kommer fram till, men vi måste alltid göra en prioritering för att vi ska använda de medel vi har där de gör bäst nytta för flest.

Dessutom meddelar hon att en gång- och cykelväg längs Spårhagavägen, som ska samfinansieras av Trafikverket och Mölndals stad, inte kommer att få belysning bekostad av statliga pengar.
– Vägen ligger utanför planlagt område och där kommer inte Trafikverket att medfinansiera belysning. Men vill kommunen gå in och betala är det givetvis möjligt.

För Peter Berg Johnson kommer den informationen som en överraskning. 
– Det låter jättemärkligt. Jag kan inte tänka mig en cykelväg utan belysning. Den här frågan kommer vi att borra djupare i, för det som vi hittills förhandlat med Trafikverket har just gällt en 50/50-finansiering.