<b>Stoppas på sikt.</b>
Stoppas på sikt.

Begränsning för skotrar i Kungsbackafjorden

ANNONS
|

På sikt hoppas länsstyrelsen att Sjöfartsverket helt skall kunna avlysa de allmänna farlederna i fjorden och därmed sätta stopp för skoteråkningen i naturreservatet Kungsbackafjorden.

I sommar kommer dock vattenskotertrafiken att kunna fortsätta i begränsad omfattning, bland annat från Lerkils hamn och ut till farleden. På begäran av bland annat kustbevakningen skall också skoterlederna markeras så att missbruk förhindras och de som kör skoter i förbjudet vatten skall kunna beivras.

I motiveringen till sitt beslut skriver länsstyrelsen bland annat att avgränsningen för skotertrafiken till ett område på 20 meter på vardera sidan av farledens mittlinje bedömts vara nödvändig för att minska störningarna i naturreservatet, som också är ett Natura 2000-område.

ANNONS

De nya skoterreglerna uppskattas dock inte av alla kring fjorden. Bland annat skriver Föreningen Tjolöholms vänner till länsstyrelsen att man anser att vattenskotrar helt skall förbjudas i fjorden.

I Laholms kommun kommer däremot möjligheterna att åka vattenskoter utökas något. På förslag från kommunen kommer från och med i sommar också den lilla Långsjön sydväst om Knäred att tillåtas för vattenskotrar. Ett mindre område i Laholmsbukten är också öppet för skotertrafik medan Laholms kommuns förslag om att tillåta skotertrafik vid Lagans utlopp inte godkänns. Området ligger i direkt anslutning till naturreservatet och Natura 2000-området Laholmsbuktens sanddynsreservat med sitt känsliga fågelliv och är enligt länsstyrelsen inte lämpligt för vattenskoteråkning.

I länets övriga kustkommuner får vattenskoteråkarna, som tidigare, ta sig ut till de allmänna farlederna. Det skall i Halmstad ske från småbåtshamnen, i Falkenberg från hamnen och i Varberg från Getteröns småbåtshamn.

De nya reglerna för vattenskotertrafiken gäller från den 1 juni.

ANNONS