Arkivbild: Anders Wiklund/TT
Arkivbild: Anders Wiklund/TT

Bebisdöd: Pappan misstänkt tidigare – begärs häktad

Den man som anhållits i Trollhättan misstänkt för att ha misshandlat sin sex månader gamla bebis till döds utreddes tidigare i år misstänkt för att ha orsakat en lårbensfraktur på bebisen. Det var socialtjänsten som slog larm om vanvård den gången. På torsdagsförmiddagen begärdes pappan häktad.

ANNONS
|

Pappan är på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel och vållande till annans död, uppger TTELA.

I februari ansökte kammaråklagaren vid Skaraborgs tingsrätt om att det skulle förordnas en särskild företrädare för bebisen.Anledningen var attsocialtjänsten gjort en anmälan omatt bebisenutsatts för våld som orsakat en lårbensfraktur. Vidare står det i ansökan:

"Det går heller inte att utesluta att det skulle kunna föreligga shaken baby syndrome."

"Shaken baby syndrome" är ett begrepp som oftast används för att beteckna enskada som åsamkas spädbarn genom att en vuxen utsätter barnet för skakning. Detta kan leda till att barnet fårbestående hjärnskador eller dör. Vad som avses i det här fallet framgår inte.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Bebis död – misstankarna stärks mot föräldrarna

Pappan misstänktes då för misshandel alternativt vållande till kroppsskada grovt brott mot bebisen. Men strax innan sommaren lades förundersökningen ned.

– Utredningen kom fram till att det inte gick att styrka att ett brott begåtts, säger advokat Therése Tsarouchas som företrädde barnet då.

LÄS OCKSÅ:Föräldrar anhållna efter bebis död

Advokat Christin Hofbauer företrädde pappan redan då och gör det fortsatt nu. Mannen är, liksom då, misstänkt förmisshandel, men även förvållande till annans död.

– Det blev inget åtal då och förundersökningen lades ned. Pojken kan ha haft benskörhet, säger advokat Christin Hofbauer.

Så att din klient misstänks för ett snarlikt brott nu har inget samband?

– Nej, det har absolut inget samband. Nu gäller det något helt annat.Min klient säger att sonen har varsjuk de sista dagarna innan han dog, säger Hofbauer på onsdagseftermiddagen.

Advokat Hofbauer sade i onsdagsatt hennes klient håller fast vid att han är oskyldig.

Det var under fredagen den 8 juli som de två föräldrarna kom in till sjukhuset med en sexmånaders bebis. Bebisen var då i akut behov av vård.

Barnet vårdades påsjukhuset men avled under helgen. Då uppstod misstankar om att spädbarnet blivit utsatt för våld, uppger polisen.

ANNONS
ANNONS