Under Kan själv! kan besökande barn spela tillsammans med hjälp av olika ljudande material.
Under Kan själv! kan besökande barn spela tillsammans med hjälp av olika ljudande material.

Bebisar ska själva få museum att låta

ANNONS
|

Kan själv! produceras av Västarvet som fokuserat på de minsta barnen även i tidigare utställningar runt om i Västsverige. Den här gången är det från ljudets värld som barn upp till två år ska få en upplevelse.

– Vi har ljud omkring oss hela tiden och det är ett sätt för små barn att kommunicera väldigt tidigt, säger Ida Lagnander, pedagog på Västarvet.

Små barn reagerar snabbt på ljud som avviker från det vardagliga och använder ljud för att utforska sin omvärld.

– De släpper saker på golvet eller bankar saker mot varandra. Ljud kan göra ont i öronen, vara tryggt eller spännande, ljud är viktigt för barnen, säger Ida Lagnander.

ANNONS

Under ett år har hon arbetat med musikern Johan Svensson inför utställningen tillsammans med förskolor i Ytterby och Skene.

De undersökte hur man jobbar med ljudande och hur barnens möten med föräldrar och förskola såg ut.

– Det tar ett år att få fram material som kan användas som underlag för innehåll i utställningen. Barnens upplevelser ska väga väldigt tungt och det måste formgivaren ta hänsyn till.

Bebisar har ett eget lärande och uppmuntras att söka kunskap själva.

– Tanken är att man som vuxen ska börja fundera, vi tar ofta barnen för givna och de får anpassa sig. Men de små barnen har egna behov och egna önskemål.

Utställningen har gjorts inbjudande för barnen och som vuxen ska man bara kunna sitta ned och finnas till hands. Barnen får upptäcka själva, som ett väl tilltaget lutande plan innehåller olika typer av material som barnen kan ljuda på. Flera barn ska kunna klättra upp där samtidigt.

– Något de väldigt gärna gör, allra helst att komma upp från golvet och upp.

ANNONS

En annan del i utställningen är som en stor koja med flera utgångar.

– Ljudet plockas upp i högtalare när de rör sig därinne, när de sitter stilla hörs det inget.

På förmiddagen är det tänkt att förskolor ska kunna boka tider för besök men eftermiddagar är öppna för allmänheten. Ida Lagnanders erfarenhet är att många pedagoger värdesätter att de minsta barnen får gå iväg på något.

– De tar sig tid och ger barnen den här möjligheten.

Fakta: Kan själv!

En ljudupplevelse för de minsta barnen som invigs i morgon på Alingsås museum.

Pågår till 20 oktober, målgruppen är barn upp till två år.

Utställningen är producerad av Västarvet och har utvecklats i samarbete med Kultur i Väst, Statens musikverk, Kulturbryggan, Föräldrar & Barn och tonsättaren Johan Svensson.

Kan själv! fortsätter sedan till Herrljunga och är därefter fullbokad under hela 2016.

ANNONS