Barns tvättade händer sparar stora summor

ANNONS
|

Projektet Hyfs (Hygiensjuksköterska i förskolan) visar att barnens sjukfrånvaro sjunkit med sju procent på de förskolor som deltar. Det gör att läkarbesöken minskar och pengar kan sparas.

Genom att utforma en hygienpolicy med skrivna rutiner kring exempelvis handtvätt, blöjbyten, tvätt och mathantering har barnens sjukfrånvaro och antibiotikabehov minskat. Det gör att 10 000 läkarbesök om året kan undvikas i regionen. Samtidigt gör en sju procent lägre sjukfrånvaro att samhällets produktionsförlust genom vård av barn kan minska med 45 miljoner kronor.

– Förutom att barnen mår bättre så finns det även mycket pengar att spara på att ha ett aktivt hygienarbete på förskolan, säger Marianne Bengtsson, projektledare för Hyfs.

ANNONS

Nästan en tredjedel av förskolebarnens infektioner beror enligt Socialstyrelsen på att de vistas i större barngrupper. Hyfs startade 2006 med Idén att minska infektionsspridning och antibiotikaanvändning i förskolorna. Det har uppnåtts genom en hygiensjuksköterska som är knuten till förskolan och undervisar om hygien och smittspridning.

– Barnen lär sig till exempel att tvätta händerna innan maten genom sång och lek och sedan tar de med kunskaperna hem, säger Marianne Bengtsson.

Drygt 1 100 förskolor i Västra Götalandsregionen hade vid projekts slut utbildats genom Hyfs. Projektet utvärderades av Västra Götalandsregionen 2012 och resultatet var så bra att man fortsatte jobba med det. Trots att kunskapen och medvetenheten om hygien har ökat bland chefer och personal har det inte alltid varit lätt.

– Lärarna var från början inte så positiva men insåg snabbt att det fanns något de kunde lära sig av det också, säger Marianne Bengtsson.

ANNONS