Barnporrhärva har kopplingar till Västsverige

ANNONS
|

Två män, en från Gotland och en från Stockholm står åtalade på över 200 punkter i rättegången som inleddes i Gotlands tingsrätt i förra veckan.

Utredningen startade förra året med att en mamma upptäckt att någon via nätet förmått hennes dotter att ta bilder på sitt underliv. Efter två månaders utredning kunde polisen hämta in en man som misstänktes ligga bakom övergreppet. När man gjorde husrannsakan i hans hem hittades material som ledde vidare till 40 andra unga offer.

Ingripandet ledde också till att man kom fler gärningsmän på spåren eftersom de misstänkta pedofilerna delat material och kontakter sinsemellan. Härvan delades så småningom upp i två olika mål. Ett på Gotland, där rättegången nu alltså har startat och ett i Skåne, där utredningen fortfarande pågår.

ANNONS

Än så länge står nio flickor som målsägare i Gotlandsärendet. De var alla var mellan 9 och 14 år när de utsattes för brotten.

- Gärningsmännen har utgett sig för att själva vara 12, 13 år och har oftast tagit den inledande kontakten med flickorna via olika nätforum. De inleder en chatt och börjar med smicker som "du är söt" och "du är sexig" , säger Charlotta Tanner.

När kontakten etablerats började männen mer och mer styra flickorna mot att visa brösten och underlivet i webbkameran.

- Flickorna skäms, i deras värld har de gjort detta frivilligt. Många av dem mår väldigt dåligt och i samband med utredningen har det också säkrats att de får professionell hjälp, säger Charlotta Tanner.

Målet på Gotland har successivt vuxit till en större härva där minst nio ytterligare län alltså ingår.

- Västra Götaland är ett av dem, men i vilken omfattning vill jag inte prata om under pågående förundersökning, säger Charlotta Tanner.

Under ett seminarium i Almedalen på torsdagen, som tog upp just ungas utsatthet på nätet, deltog Charlotta Tanner i panelen. Utifrån den gigantiska förundersökningen kring barnporrhärvan konstaterade hon att bevisningen i den här typen av mål kan bli mycket stark i dag.

ANNONS

- Vi kan exempelvis säkra sms och inlägg. Vi har kontakt med en rad operatörer och de samarbetar med oss i den här frågan. Problemet är bara att uppgifterna inte sparats efter en EU-dom i våras, säger hon.

Efter EU-domen, som upphävde EU:s datalagringsdirektiv, har det varit oklart vilka regler som gäller. Men i mitten av juni meddelande regeringen att svensk lagstiftning ska fortsätta följas.

Rättegången i Gotlands tingsrätt väntas pågå i 60 dagar. Resten av härvan utreds nu av ett 30-tal poliser och det är än så länge oklart när det kan väckas åtal.

- Detta är troligen ett av de större barnpornografimålen i Sverige. När utredningen är färdig räknar jag med att vi sammanlagt kommer att åtala för uppemot 1500 brott, säger Charlotta Tanner.

Fakta: Måste lagra uppgifter

Efter en EU-dom i april ogiltigförklarades EU:s datalagringsdirektiv. Då slutade många operatörer att lagra en stor del av uppgifterna vilket fick konsekvenser för polisen som inte fick fram bevismaterial.

Efter att regeringen i juni meddelat att svensk lag ändå gäller har Post- och telestyrelsen vidtagit åtgärder och tvingat operatörer att återuppta datalagringen.

ANNONS

Källa: Post- och telestyrelsen

ANNONS