Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Barngänget sexattackerade ensamma offer

Minst åtta fall av ofredande – flera av dem sexuella ofredanden mot minderåriga tjejer – har inträffat i Trollhättan under våren och sommaren. Nu har polisen löst fallet. Förövarna är pojkar i 8–12-årsåldern.

Strax före midsommar kunde TTELA rapportera om två unga personer – en tjej och en kille – som blivit ofredande på olika sätt av ett gäng unga pojkar i Trollhättan. Polisen sa då att man misstänkte ett samband mellan dessa händelser och andra ofredanden som skett tidigare.

– Allt kom till vår kännedom efter att en tjej blivit antastad. Vi identifierade förövarna på olika sätt och i dag (läs: fredag) har vi tagit hit tre pojkar med deras föräldrar och socialen och hållit förhör, säger Sten Melander, utredningsbefäl på polisen i Trollhättan.

Det handlar om minst åtta fall av ofredanden, som har skett på olika platser i Trollhättan från april till nu. De flesta incidenterna har inträffat på Kronogården och Lextorp. Det som gör övergreppen extra uppseendeveckande är förövarnas ålder.

– De är åtta till tolv år gamla, i olika konstellationer. De tre vi har pratat med nu är huvudmännen, ledarna i gängen. Det är väldigt ovanligt att såna här småbarn bildar gäng, säger Sten Melander.

De drivande i gänget är två bröder som är 12 och 10 år och övergreppen har skett i offentligt miljö, på gator och i parker. De flesta offren är tjejer i 10–16-årsåldern.

– Pojkarna har gått ihop i en grupp på cirka fem personer och valt ut ett offer som de har omringat. Därefter har de tafsat på alla möjliga sätt och vis, och de har rivit och slitit i kläder. Det har varit frågan om sexuella ofredanden, berättar Sten Melander och fortsätter.

– Det här har vållat stort obehag för de här tjejerna. VI har målsäganden som mår mycket dåligt och som inte ens vågar gå ut.

Även jämnåriga pojkar och vuxna har utsatts för barngänget. Då har de bland annat spottat på sina offer, och trakasserat dem verbalt.

Pojkarna har vid varje tillfälle valt ut en enskild person som sitt offer, både såna som varit bekanta till dem och obekanta. Polisen tror att det finns fler offer som inte har anmält ofredandena. Det finns också fler pojkar inblandade än de som har hörts.

– Frågan är om vi ska driva det eller socialen. De här är så små, så det blir ingen rättslig prövning. Socialtjänsten har ärendet, vi bara bistår med utredningen.

För polisens del är fallet uppklarat, och när man nu pratat med de drivande pojkarna bakom övergreppen hoppas man att de övriga inblandade inte fortsätter.

– Socialtjänsten förväntar sig att föräldrarna ska ta tag i det här. Och jag tror att vårt budskap har gått fram till barnen, säger Sten Melander.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.