Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Barnfamilj plågade öppen gårds djur

För tionde gången har Jessica Wendel på Änglagården i Ösarp utanför Laholm polisanmält skadegörelse och djurplågeri i stallet och hagarna. Nu funderar hon på att stänga den öppna gården.

Jessica Wendel driver Änglagården Give and Get som är en ideell verksamhet. Gården med hästar, minigrisar, getter, höns, kaniner och katter är öppen för alla åldrar. Här arrangeras jul- och påskfirande för alla åldrar och under sportlovsveckan hade gården 400 besökare.

– Men nu måste jag sätta ner foten ordentligt. Det är så meningsfullt att låta människor komma till gården, men det får inte gå ut över djuren, säger hon.
 

Den senaste anmälan gjordes på onsdagen. Dagen före när Jessica Wendel kom in i djurstallet vid 07-tiden stod dörren till sadelkammaren öppen. Där inne låg sadlar och tränsar huller om buller och över alltsammans hade inkräktarna hällt ut djurfoder. En av hästarna och kaninerna var lösa i stallet.

– Jag är jättenoga med att djuren är i sina boxar på kvällen, så de hade blivit utsläppta under natten. Fodret var bara att slänga, det gick inte att ta tillvara eftersom de hade hällt ut hästfoder, grisfoder och annat i en enda röra.
 

Besöken på Änglagården ska vara bokade i förväg, men för några dagar sedan kom en oanmäld familj – mamma, pappa och deras son. Barnet hade en pinne i handen. En minigris tittade nyfiket upp över boxen.

– Då slog pojken till grisen över trynet. Han gjorde likadant med en get och smällde till tuppen över nacken. För djurens skull behöll jag lugnet och bad familjen gå därifrån. Då sparkade pappan tuppen så att den for in i boxväggen. Mamman skrek något och spottade mig i ansiktet. Först när jag hämtade vår hund gav de sig av från gården. Efteråt upptäckte jag att en av kycklingarna hade dött. Den hade förmodligen chockats av tumultet.
 

Stallet har varit utsatt för skadegörelse flera gånger tidigare och grindarna till hästhagarna har öppnats.

– Som tur är rymmer inte hästarna, om de kommer utanför stängslet söker de sig till stallet.

Alternativet till att stänga den öppna gården är att reducera antalet dagar och att installera kameraövervakning.

– Många av besökarna har skyddad identitet, men det går att lösa genom att ha övervakning enbart när gården inte är öppen. Men övervakning kostar både vad gäller tillstånd hos länsstyrelsen och att installera, och de pengarna har jag inte.

Jessica Wendel hoppas att polisen får tag i förövarna och att gården lämnas i fred.