Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Barnens lek i fokus på museet

Klättra, bygga med klossar, klä ut sig eller leka "inte stöta golv". På Mölndals museum står barnens lek i fokus. I morgon öppnar Lek - en allvarlig utställning.
Efter att ha vandrat runt jorden i fyra år till platser som Moskva, Teheran, Belgrad och Berlin mellanlandar Riksutställningars Lek - en allvarlig utställning på Mölndals museum.

En referensgrupp bestående av bland annat psykologer, pedagoger och forskare har varit med och tagit fram utställningen.
- Utgångspunkten har varit Astrid Lindgrens värdegrund och FN:s barnkonvention om barnens rättigheter, säger Armin Scholler, turnéproducent på Riksutställningar.

Utställningen vänder sig till barn i åldrarna 4-10 år och består av ett stort lekrum med flera mindre rum som är anpassade till olika lekar. Ett rum är till exempel uppbyggt med stabila möbler så att man kan leka Pippis lek "inte stöta golvet". I ett annat rum kan man klä ut sig och i ytterligare ett kan man vila och samtidigt lyssna när Astrid Lindgren läser sina sagor. På väggarna sitter kortare texter som beskriver nödvändigheten av lek från Astrid Lindgrens böcker och utdrag ur FN:s barnkonvention.

Tanken är att barnen ska leka själva, men två pedagoger från museet kommer alltid att finnas på plats. En av dem är Malin Broby.
- Min uppgift är att finnas till hands och uppmuntra barnen till lek - inte att styra dem och säga hur de ska leka, säger hon.

Föräldrarna får också vara med och leka, men Malin Broby tycker i stället att de ska ta sig tid att sitta ner och studera hur deras barn leker.
- Det kanske man inte alltid har tid att göra hemma, säger hon.

Erfarenheter från andra städerna där utställningen har visats är att barnen den första kvarten mest observerar allt som finns i lekrummet.
- Sedan är det pang på med leken och efter en timme brukar de vara trötta, säger Malin Broby.