Barn i riskgrupp för svår magsjuka

Ett femtiotal personer har insjuknat och ytterligare femtio misstänks vara drabbade av den smittsamma magsjukebakterien ehec. Särskilt barn riskeras att drabbas av tarmbakterien som kan ge blodiga diarréer och i allvarliga fall leda till njursvikt. Utbrottet kan bli det största i Sverige någonsin – och Västra Götaland är ett av de värst drabbade länen.

ANNONS
|

Cecilia Jernberg är mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten och delaktig i att kartlägga de olika utbrotten. Tillsammans med smittskyddsenheter, kommuner, Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt utreds nu den nationella spridningen av magsjukebakterien ehec.

– Vi alla arbetar för att lägga ihop pusslet och hitta minsta gemensamma nämnare. Anledningen till att vi lyckats koppla ihop så många fall hittills är för att vi med hjälp av bakteriens DNA kunnat se vilka som är länkade släktmässigt och på så sätt para ihop dem, säger hon.

Västra Götaland tillsammans med Uppsala län har hittills varit värst drabbade av utbrotten som man misstänker kommer från något typ av livsmedel.

ANNONS

– När det blir sådana här länsöverskridande, nationella utbrott så kan det handla om livsmedel som fått en bred spridning. Vid tidigare ehec-utbrott har det varit sallad och nötfärs som varit orsaken. Men med detta utbrottet så vet vi ännu inte, säger hon.

Kan spridas via vatten

Bakterien som framför allt kan hittas i tarmen på nötkreatur kan via gödselspridning sedan föras vidare till andra ställen.

Bakterien trivs bra i värmen och när vattentemperaturerna ökar, höjs även risken för spridning på badplatser.

– På vissa ställen har smittan spridits via badvatten. Barn får kanske lättare i sig en kallsup. Om bakterien då finns i vattnet får de i sig smittan på det sättet, säger hon och fortsätter:

– Mindre barn stoppar till exempel även oftare händerna i munnen och deras immunförsvar är inte färdigmognat, det är därför de är särskilt utsatta, säger hon.

Svårt att hitta källan

Trots att flera myndigheter nu är involverade i jakten på smittkällan är det en komplex utredning och ett stort pussel som behöver läggas.

– Föreställ dig att någon frågar vad du åt till mat för två veckor sedan? Det är mycket lättare när ett utbrott är avgränsat i tid och rum, som på en restaurang till exempel. Men så ser det inte ut i de här fallet nationellt sett, säger hon.

ANNONS

Symptomen på ehec kan variera men beskrivs som en klassisk magsjuka.

– Diarré och magsmärtor. I vissa fall blod i avföringen och även illamående. Generellt så tillfrisknar man av sig själv med vila och mycket vätska men det är besvärligt under tiden man är sjuk såklart, säger hon.

Varje år rapporteras det in cirka 500 fall av ehec-infektion totalt.

– Om vi i detta utbrott skulle landa på runt 100 sjukdomsfall så blir det ett av de största utbrotten av ehec som vi haft i Sverige. Men där är vi ännu inte idag, säger hon.

I Västra Götaland län har ett 20-tal fall av ehec bekräftats och enligt smittskyddsenheten finns det ytterligare mellan 10 till 20 fall där man misstänkt smitta.

Så skyddar du dig:

Skölj grönsaker, sallad och frukt noggrant.

Genomstek kött, framförallt köttfärs, och smaka inte på rå köttfärs.

Håll isär rått kött från andra livsmedel som ska ätas utan tillagning, t.ex. sallad och andra grönsaker.

Tvätta händerna noggrant innan matlagning och efter du hanterat rått kött.

Drick inte opastöriserad mjölk och ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk.

Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur.

Källa: Folkhälsomyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS