Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Osäkert med borgenslån. Mycket talar för att Kungälvs kommunledning avslår IFK Kungälvs ansökan om borgenlån på 1,8 miljoner kronor. Bild: Stefan Berg

Bandyklubb får inget borgenslån

Kommunförvaltningen föreslår att kommunstyrelsen säger nej till IFK Kungälvs ansökan om borgen för ett lån på 1,8 miljoner kronor.

I höstas ansökte bandyklubben IFK Kungälv om att kommunen skulle gå i borgen för ett lån på 1,8 miljoner kronor. Då var det ekonomiska läget akut och ett lån bedömdes som helt nödvändigt för klubbens överlevnad. Anledningen till krisen har varit att klubben under flera år gjort stora elitsatsningar utan ekonomisk förankring. I våras nekades klubben elitlicens och tvångsflyttades ned till den näst högsta serien – Allsvenskan.
Nu föreslår chefsekonomen i förvaltningsledningen att kommunstyrelsen säger nej till borgen för IFK Kungälv.
– Min bedömning är strikt enligt borgenspolicyn, vi går inte i borgen för lån, endast för investeringar, säger Lars Davidsson.


Kommunstyrelsens ordförande Miquel Odhner (S) vill inte uttala sig utan hänvisar till kommunalrådet Johan Holmqvist (S) som inte heller vill uttala sig.
– Vi har inte fått det här politiskt än, säger han.
Även Morgan Persson (UP) är sparsam med kommentarer.
– Det är ett tjänstemannaförslag som föreslår att borgen ska avslås, men jag har inget mer att säga, säger han och hänvisar till nästa måndags stormöte då majoritetspartierna ska träffas för att avhandla frågan politiskt.


Oppositionspartierna verkar dock gå på förvaltningens linje.
– Det är de regler som gäller, vi har en borgenspolicy att följa. Om vi börjar ge borgen för lån är det som att öppna Pandoras ask, säger Ove Wiktorsson (C). 
– Borgenspolicyn är noga definierad, det ska bara ges till investeringar. För vår del är det svårt att se att man kan göra på något annat sätt, det är en tung riktlinje som de flesta brukar följa, säger Anders Holmensköld (M).
Definitivt beslut fattas av kommunstyrelsen 16 november. GP har utan framgång sökt IFK Kungälvs ordförande Stefan Strand.