Bandidosmannens ilska över missad förlossning

En man som suttit häktad fick besked att han inte skulle få vara med på förlossningen av sitt barn, trots ett tidigare muntligt löfte. Nu utreder JO hur ärendet har hanterats.

ANNONS
|

JO har inlett en utredning av hur kriminalvården hanterat en man som suttit häktad i Uddevalla, och som inte skulle få vara med när hans barn föddes, skriver Bohusläningen.Detta trots, enligt vad mannen själv har angett, att såväl kriminalvårdspersonal som åklagare lovat honom att få vara med.

I mitten av april grep polis två personer i Vänersborg – en man i 30-årsåldern och hans sambo som är i 25-årsåldern. De är misstänkta för grov penningtvätt och paret häktades av domstol den 20 april.

Enligt åklagaren ska de vid cirka 200 tillfällen från januari januari 2015 till april 2016 tagit emot pengar på sina respektive konton för att sedan föra över delar av dessa till andra personer. Sammanlagt ska mannen ha tagit emot cirka 730 000 kronor genom insättningar och swish och kvinnan cirka 562 000 kronor.

ANNONS

Både mannen och kvinnan överklagade häktningsbeslutet och hovrätten beslutade att kvinnan, som då var höggravid, skulle försättas på fri fot en dryg vecka senare.

Mannen – som är medlem i Bandidos Probationary Chapter Trestad i Vänersborg och som tidigare har dömts för en stor mängd brott – förblev dock häktad fram till rättegången som avlutades den 23 juni då han försattes på fri fot i väntan på dom.

I början av maj ansökte mannen om att få vara med på sitt barns förlossning. Han hävdar själv att han fick ett muntligt godkännande av en kriminalvårdsinspektör på häktet och även av åklagaren som har hand om målet att få vara med.

Men när det var dags för förlossning fick han beskedet att han inte får vara med, eftersom det inte finns något beslut på om detta. Därför har han anmält både åklagaren och kriminalvårdsinspektören till JO eftersom han menar att de misskött sig och vilselett honom.

Mannen fick ett skriftligt beslut av åklagaren, men först tre veckor efter sin begäran. Av kriminalvårdsinspektören fick han enbart muntligt besked. "Jag skulle få ett skriftligt beslut som jag skulle skriva under och jag skall också kunna överklaga ett beslut om jag så vill", skriver han i anmälan.

ANNONS

FAKTA: Permission

En intagen får, om det finns särskilt ömmande skäl, beviljas tillstånd att vistas utanför förvaringslokalen för viss kort tid (permission), om det inte finns hinder mot det av säkerhetsskäl.

Ett tillstånd tillpermission ska förenas med de villkor som behövs. Om det inte är uppenbart obehövligt, ska den intagne stå under bevakning.

Innan ett tillståndtill permission beviljas den som är ålagd restriktioner ska medgivande inhämtas från undersökningsledaren eller åklagaren.

Källa: Häkteslagen

ANNONS