Bandidosmannens hot: "Du kan inte gömma dig någonstans"

ANNONS
|

I mitten av november kom en man hem till ett par i Skaraborg. Mannen som bodde i bostaden var inte hemma men besökaren berättade för hans fru att han kom från Romanomc, en supporterklubb till Bandidos. Han bad om hennes makes telefonnummer.

En stund senare ringde det i mannens telefon. Det var besökaren. Han ska då återigen ha berättat att han kom från Romanomc. Bandidosmannen ville träffas och de bestämde att de skulle ses utanför en Ica-butik i Skaraborg.

Påstod att det finns skuld

Vid mötet ska Bandidosmannen ha påstått att mannen hade en hyresskuld. Enligt den misstänktes sätt att se det innebar hyresskulden att han även hade en skuld till Romanomc, enligt uppgifter i förundersökningen.

ANNONS

– Jag sa till honom att jag nog inte hade stått där idag om det stämt, att jag då fått Romanos efter mig tidigare. Men det finns inte i min värld att jag skulle hyra av en mc-klubb. Det stämde inte, berättade den utpressade mannen i förhör.

Bandidosmannen krävde 30 000 kronor, varav 10 000 bara i "ränta". Nio dagar senare begärde Bandidosmannen att första avbetalningen skulle göras. Sedan skulle pengarna föras över lite i taget tills hela skulden var betald.

LÄS OCKSÅ: Så gick Bandidosmannen i polisens fälla

Kravet: Betala

Offret sa att han ville kolla upp några saker först, innan de bestämde något, sa han senare i polisförhör.

Efter åtta dagar ringde Bandidosmannen upp igen. Samtalet spelades in av det utsatta paret:

I samtalet försöker offret säga att han inte kunde betala under nästkommande dag.

– Börjar du inte betala nästa månad så skickar jag folk dit upp också så du vet om det, sa då Bandidosmannen.

I bakgrunden viskade mannens fru:

– Då skickar jag polisen på dig.

Bandidosmannens svar:

– Du kan inte gömma dig någonstans i Sverige.

Han krävde att deras pengar skulle fram.

Efter samtalet kontaktade paret polisen.

LÄS OCKSÅ: Hölls fången av Bandidosmän - i flera timmar

ANNONS

Bandidosmannen åtalas

Nu har Bandidosmannen, som är i 45-årsåldern, åtalats för två fall av brott mot inkassolagen och försök till grov utpressning.

Åklagaren anser att det rör sig om ett grovt brott, främst utifrån att hoten förstärkts "genom anspelning på det våldskapital Romano MC och Bandidos MC förfogar över".

– Det gör att brottet blir betydligt allvarligare, säger kammaråklagare Sofia Karlsson om att mannen varit tydlig med sitt medlemskap i Romano.

Åklagaren hänvisar till en rapport om Bandidos mc som finns med i förundersökningen. I denna rapport skriver polisen att Bandidos uppfyller samtliga elva av EU:s uppsatta kriterier för vad som kännetecknar organiserad brottslighet.

Byggt upp våldskapital

De skriver också att Bandidos har ett våldskapital som de byggt upp genom olika våldshandlingar, "ett kapital som de genom fortsatta gärningar upprätthåller och förvaltar". Polisen fortsätter: "Medvetenheten gör att våld inte behöver användas för att uppnå önskad effekt i exempelvis utövandet av indrivningar, utpressningar".

Enligt polisen är Bandidos "det kriminella mc-gäng vars medlemmar traditionellt sett varit mest synligt brottsaktiva i Sverige".

– De livnär sig i stort på grova brott såsom vapenförsäljning, narkotikabrott, utpressning, stölder, har polischef Teodor Smedius tidigare sagt.

Det vill säga i linje med vad Bandidosmannen nu misstänks för:

– Det är en del av deras verksamhet det är inte ovanligt att man försöker tjäna pengar på det sättet, säger Sofia Karlsson.´

ANNONS

Inte skyldig pengar

Den åtalade mannen förnekar brott.

Han påstår att han hört att offret gått runt och pratat om Romano, honom och skulden.

– Vi ville ju inte att någon springer och säger saker om dig så man vill jufråga, förklarade han för polisen varför han kontaktade offret.

Bandidosmannen fick frågan av polisen om mannen var skyldig Romanopengar.

– Ja, jo, det är han inte, var hans svar.

Han påstår också att det inte är hans röst som hörs på inspelningen av samtalet.

– Nej, jag vet inte vad det är för samtal du pratar om. Jag har inte en aning. Jag vet faktiskt inte.

Den åtalade mannen säger att han var medlem i Romanos vid tidpunkten för brotten.

– Vara en kamrat och god vän, berättade han för polisen om sin uppgift i klubben.

Nu ska han inte längre vara medlem.

"Jag är rädd"

Åklagaren berättar att den åtalade mannen förekommit i ett liknande ärende tidigare men att inget av dem lett till åtal. Nu har han kontaktförbud gentemot offret och hans fru.

Offret har påverkats mycket av händelsen:

– Jag har skaffat sömntabletter för att kunna sova. Jag är rädd att de skall göra oss illa. Jag känner mig inte trygg i mitt hem, sa han i polisförhör.

ANNONS

GP har sökt den åtalade mannens advokat utan framgång.

ANNONS