Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Bandidos nya avancemang i Västsverige

Bandidos mc Trestad har blivit en fullvärdig Bandidosavdelning. – Det krävs hundra procent respekt och lojalitet till organisationen Bandidos mc och det har de ju uppnått nu, säger Sven Lindgren. Men flera medlemmar sitter frihetsberövade misstänkta och dömda för brott vilket påverkar klubben.

"BIG FAT CONGRATULATIONS. Well done BROTHERS!! Love Loyalty and Respect. BMC Sweden."
Så skrev Bandidos på sin hemsida den tolfte november. Bandidos mc Trestad har nu avancerat från att ha varit en Probationary-avdelning till att bli en fullvärdig Bandidosavdelning.
– De har hänt i dagarna, säger Sven Lindgren, kriminalkommissarie och expert på de kriminella mc-gängen, och fortsätter.
– De blev fullvärdiga den tolfte.
Detta var ett naturligt steg i klubbens utveckling.
– Det är inget som förvånar oss. Det har vi varit förberedda på, säger Lindgren.

LÄS MER: Så lyckades polisen stoppa Bandidos etablering

Nått högsta statusen

När klubben startade för några år sedan gick de under namnet Chicanos Trestad. Sommaren 2014 gick de över till att bli en Bandidosavdelning, men då ett Prospect chapter. För ungefär ett år sedan tog de ett steg närmare till att bli en fullvärdig avdelning till att bli en Probationary-avdelning - och nu har de nått högsta statusen.
Vad krävs av en klubb för att bli en fullvärdig avdelning?
– Det krävs hundra procent respekt och lojalitet till organisationen Bandidos mc och det har de ju uppnått nu, säger Sven Lindgren.
Polisen i Fyrbodal har länge arbetet mot klubben, som har sin klubblokal i Öxnered utanför Vänersborg. Men att de trots detta lyckats avancera ser Sven Lindgren inte som ett misslyckande från polisens sida.
– Det kan man inte säga. När det gäller polisen har man ihärdigt och framgångsrikt jobbat mot dem. Man jobbar kontinuerligt och kraftfullt med problemet inom region Väst och polisområde Fyrbodal.

LÄS MER: Polisen: Det betyder märkena på Bandidosvästarna

Flera bakom galler

Som en följd av detta dömdes nyligen en av medlemmarna till ett år och åtta månaders fängelse för bland annat för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor - misstänkt för att ha planerat ett sprängdåd. Han dömdes även för grov misshandel, tre fall av stöld, ett fall av häleri, åtta fall av grov olovlig körning, två fall av rattfylleri, sju fall av ringa narkotikabrott, ett fall av brott mot knivlagen och två fall av vapenbrott.
Det sitter även flera medlemmar häktade misstänkta för olika brott.
Några av dessa frihetsberövade har höga positioner i klubben.
– Det betyder att de har problem med logistiken då blir de inte så många kvar om de nu lagförs och sitter inne. Det gäller att ligga på hela, hela tiden. Gör man synlig brottslighet då ska man åka in och det är det som det handlar om här, säger Sven Lindgren.

LÄS MER: Pyramidspelet inom mc-gängen

Tillväxtfas

Hur förändras klubben nu när man är en fullvärdig avdelning?
– Utåt förändras det inte på något särskilt sätt. Det är deras interna delar som blir något förändrade.
Sven Lindgren berättar att Bandidos är inne i en tillväxtfas.
– Man försöker bygga upp sina supporterbitar i region väst. De är inne i den fasen att de bygger. Det gör Hells angels också. Det är ett ständigt byggande i deras takt.
Och för polisen pågår ett ständigt arbete mot dem.
– Varje timme på dygnet. Så är det. Vi jobbar på. Vi kommer aldrig att ge upp. Det ska de ha klart för sig. Vi ger aldrig upp. När det gäller arbetet med Bandidos trestad så gör polisen i Fyrbodal ett oerhört bra jobb. De får den hjälpen de behöver från regionen så det är bara att jobba på, säger Sven Lindgren och fortsätter.
– Vi arbetar intensivt och kommer att fortsätta göra det. Det finns ingen deadline på det här arbetet.

LÄS MER: Bandidospresidenten: "Jag är en vanlig medlem i klubben"

Gör som Nederländerna vill göra

Sven Lingren har också en annan förhoppning.
– Man kan önska att vi kanske går åt samma håll som i Holland.
Den nederländska åklagarmyndigheten jobbar för att totalförbjuda Bandidos som organisation då de anser att de sedan de kom till landet för några år sedan har orsakat en ökning i våldsamma attacker, slagsmål och skjutningar. 
– Man kan bara tackla individuella medlemmar annars, men igenom att använda civilrätt kan man totalförbjuda hela organisationen, säger Oebele Brouwer, talesperson för åklagarmyndigheten, till the Telegraaf. 
– Det ska bli intressant att följa, kommenterar Sven Lindgren detta.
Bandidos är ett av världens största enprocentsgäng, ett uttryck som polisen, och mc-gängen själva, ofta använder för att de anser att de tillhör den enda procenten som inte följer samhällets regler. I en rapport från polisen från år 2015 skriver de att: "BMC är det kriminella mc-gäng vars medlemmar traditionellt sett varit mest synligt brottsaktiva i Sverige.
– Polisen gör bedömningen att det är en kriminell organisation. Att de begår brott är en del i det hela, säger Sven Lindgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.