1/8

Bandidos har flyttat - polisen vädjar om hjälp

För ett år sedan lämnade Bandidos mc Hisingen Göteborg. Numera har de sin klubblokal i ett industriområde i Kungälv. Nu oroas polisen över att Bandidos jobbar med att rekrytera unga i området. Mc-gängsexperten vädjar därför till alla att hålla ögonen öppna och prata med unga som riskerar att fångas upp i den kriminella världen. – Det är en destruktiv miljö som inte leder till något gott, säger kriminalkommissarie Sven Lindgren.

En av Bandidosavdelningarna i Göteborg har lämnat staden och flyttat till Kungälv.
– Det är Bandidos mc Hisingen som har bytt namn till Bandidos mc Kungälv, säger Sven Lindgren, kriminalkommissarie och expert på de kriminella mc-gängen.

Enligt lokalpolischefen skedde flytten till en lokal i ett industriområde i Kungälv för ett år sedan.
– Vi jobbar aktivt på alla sätt att försöka mota Olle i grind men det är nästan en omöjlighet att hålla koll på alla fastigheter som är till uthyrning och så vidare. I det här fallet så är min bedömning att fastighetsägaren handlade i god tro. Och när de hyr lokaler säger de ju inte att de är från Bandidos så det är svårt att värja sig, säger Teodor Smedius, polischef i Kungälv och Ale.

Polisen har haft stenkoll på klubbens flytt från start. Exakt vad polisen gör och hur de arbetar för att störa Bandidos vill de inte gå ut med, men de försäkrar att de jobbar hårt för att ständigt hålla grupperingen under uppsikt. Det gäller även Hells Angels som sedan en tid tillbaka finns i Skepplanda.
– Vi får prioritera hårt. Men vi lägger inte så mycket tid som jag skulle vilja på de här mc-klubbarna, säger Teodor Smedius.

LÄS MER: HA har börjat rekrytera i Ale - polisens kamp mot klubben

Delade klubblokal

Bandidos MC Hisingen har sedan de tvingades bort från Lindholmen i Göteborg delat klubblokal med Bandidos MC Göteborg - Göteborgs andra Bandidosavdelning. Det var under 2015 som de tvingades flytta från lokalen på grund av byggnationen av Karlatornet.

Enligt din bedömning - är det svårt för kriminella mc-gäng att hitta klubblokaler?
– I vissa fall inte, men i vissa fall kan det vara svårt, säger Sven Lindgren.

Varför har de dragit sig till Kungälv?
– Jag har en teori om det - ett antal av dem har en bakgrund i Kungälvsområdet och Göta älvdalen. Ungefär som när Hells Angels flyttade till Göta älvdalen och Skepplanda. Det finns individer som har relation till områdena och då är det lättare. Det finns möjlighet att flytta dit och det kanske passar dem.

LÄS MER: Bandidos nya avancemang i Västsverige

Börjat rekrytera

När Hells Angels flyttade till Skepplanda dröjde det inte länge innan de började rekrytera.
– Det är det som detta för med sig - att de börjar rekrytera i området. De personerna kan sedan bli de som är synligt brottsaktiva, sa då Sven Lindgren.

Det handlar om att sälja in sin verksamhet till unga män i området.
– Det finns alltid de som nappar på detta.

Nu är situationen densamma i Kungälv.
– De har bildat en supportergrupp i Kungälv som kallas för Chicanos. Chicanos har bildats de sista månaderna, de har inte varit med från början. De har tillkommit under resans gång, säger Sven Lindgren och fortsätter.
– Man rekryterar killar som är över 18 år, myndiga, som delar deras tankar om Bandidos och verksamheten där.

Teodor Smedius ser med oro på utvecklingen tillkomsten av en ny supportergrupp.
– Det är vi oroliga för såklart, att lokala förmågor ska dras till det här.

LÄS MER: Polisen: "De rekryterar åt Bandidos"

Vädjar om allmänhetens hjälp

Sven Lindgren vädjar nu till allmänheten och vuxenvärlden att hålla ögonen öppna och försöka stoppa unga män som kan vara på väg att fångas upp av kriminella.
– Det är att gå in i en destruktiv miljö - så gör vad man kan för att få dem att inse och förstå att det är, som sagt, en destruktiv miljö som inte leder till något gott.

Samtidigt berättar Teodor Smedius att både polisen och kommunen har verktyg för att prata med ungdomar i riskzonen.

LÄS MER: Hells Angels välkomnas till Ale - får polisen att se rött

Livnär sig på brott

Både Bandidos mc och Hells Angels mc uppfyller Europeiska unionens uppsatta kriterier för vad som kännetecknar organiserad brottslighet. I en rapport från polisen från år 2015 skriver de att: "BMC är det kriminella mc-gäng vars medlemmar traditionellt sett varit mest synligt brottsaktiva i Sverige.
– Bandidos som organisation kallar vi inom polisen som grov organiserad brottslighet de livnär sig i stort på grova brott såsom vapenförsäljning, narkotikabrott, utpressning, stölder, säger Teodor Smedius och fortsätter.
– De lever på sitt våldskapital och ryktet som byggts upp kring dem. Det är viktigt att invånarna inte är rädd för dem för det har man ingen anledning att vara. Men man ska inte ha med dem att göra. Om man som företagare eller privatperson blir kontaktad eller får affärsförslag från Bandidos eller Hells Angels så är ett väldigt fast råd att höra av sig till polisen direkt. Det kommer aldrig ta slut annars. Det kan vara lockande att gå med på det de vill första gången, för att bli av med dem. Men det blir man aldrig. Det finns bara en väg ut och det är att kontakta polisen direkt.

Även om man blir hotad?
– Ja, det tar aldrig slut annars. 

GP har varit i kontakt med fastighetsägaren till den lokal där Bandidos mc Kungälv nu håller till. Han säger att han gjorde sin "hemläxa", det vill säga kollade upp personen som ville åt lokalen innan de skrev kontrakt. Han visste inte att Bandidos skulle flytta in.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.