Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det går inte längre att boka tid för vaccinering. Bild: Håkan Johansson
Det går inte längre att boka tid för vaccinering. Bild: Håkan Johansson

Bakslaget: regionen stänger all vaccinbokning

Sent på torsdagen fick Region Halland beskedet att vaccinleveransen minskar med 100 000 doser fram till och med juni. Nu stänger regionen vaccinbokningen för att se över sin planering.

Strax efter klockan 21 på torsdagskvällen skickade Region Halland ut ett pressmeddelande. En dyster läsning för alla som vill vaccinera sig i Halland.

Folkhälsomyndigheten har nämligen signalerat om kraftigt sänkta vaccinleveransprognoser. För Hallands del innebär det en minskning med 100 000 doser fram till och med juni.

Cirka 40 000 av dem skulle ha levererats under april månad.

”Det här betyder färre tider för vaccination mot covid-19 under andra kvartalet. Utifrån detta tappar vaccinationsinsatsen fart”, skriver regionen i sitt pressmeddelande.

– Det som förändrar prognoserna om vaccinleveranserna är inte regionernas fråga att svara på, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på regionen.

Troligen hänger det samman med att Astra Zeneca halverar sina doser till EU. Astra Zeneca skulle leverera vaccin från USA, Storbritannien och Indien.

– Nu fick vi beskedet att företaget inte får loss de doserna utan det finns exportförbud från USA och Indien, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström till TV4.

Richard Bergström säger att beskedet innebär att det nu finns en risk för att det svenska vaccinationsmålet om att alla vuxna ska ha erbjudits vaccin till halvårsskiftet inte kan uppfyllas.

Region Halland meddelar också att de tillfälligt stänger ner all bokning för att se över vaccinationsplaneringen. Från och med torsdagskvällen går det inte längre att boka tid för vaccinering. Varken via vårdcentralerna, på telefon eller digitalt.

”Vi beklagar beskeden om minskade leveranser. Vi arbetar skyndsamt med att justera planeringen och så snart bokningen kan öppna igen kommer det meddelas”, skriver regionen i sitt pressmeddelande.

Redan inbokade tider gäller om inte annat meddelas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.