Bajs försenar vårbruk

ANNONS
|

Nu vet ingen hur det ska bli med vårbruket.

- Visst fan är det äckligt, säger Kurt Gustafsson där vi står i de grönslemmiga pölarna på Pilagårdens åkermark.

Tampongerna, toalettpappret, lukten talar sitt tydliga språk. Toalettavfall från Fjärås centrum har landat på Gustafssons åker. Ett stopp i en kommunal ledningen är orsaken.

När GP besöker åkern är gatukontoret från Kungsbacka kommun också på plats och åtgärdar felet. Äntligen, tycker Kurt, för han ringde redan i höstas.

- Arrendatorn skulle plöja och upptäckte ett surhål. Det kom ut tre gubbar från kommunen och tittade, men sedan hände inget. De hittade väl inte läckan. Och ingen frågade oss.

ANNONS

Märkligt agerande, menar han.

Varför tog det sådan tid?

Frågan går till Lars Persson, ansvarig för driften av avloppsledningarna och på plats i åkern.

- De hittade inte läckan och trodde att vattnet kom från en vattenledning. Varför utredningen blåstes av kan man undra. Det finns skäl att vara självkritisk.

När gatukontoret börjar gräva stiger reningsverksstanken.

- Nu luktar det goj goj, konstaterar markägaren.

Plötsligt ser vi läckan några meter i marken. Det bubblar i det bruna vattnet.

Omkring tre av Kurts femton hektar har förstörts bedömer han. Men kommunen vill inte byta ut jorden blev svaret när han frågade.

- Det här var inte hälsovådligt sa de. Och det kanske det inte är, men ändå, skulle du vilja odla på den här marken?

Att äta, eller i det här fallet dricka livsmedel från spannmål som odlats i avloppsdränkt jord är inte farligt, berättar miljö- och hälsovårdsinspektör Björn Lindeberg.

Grönt vatten sipprar upp runt gummistövlarna när vi kliver på den odlade vallen Kurt använder till djurfoder. Men troligtvis inte i år.

- Sådan mark ska inte skördas på tio månader. Det finns en risk att djuren drabbas av salmonella eller något liknande. Men det ska inte vara någon fara med köttet, säger Björn Lindeberg.

ANNONS

Kurt kan få ersättning, om han lidit skada eller måste utföra något särskilt arbete på grund av det som hänt, svarar Anders Jansson, VA-chef, när GP frågar.

- Men vi kan inte bara byta ut jorden på hans begäran. Vi måste ta prover först. Och normalt bryts avloppsvatten ner snabbt. Vi sprider ju slam från reningsverket på åkrarna, och jag kan inte se att det här är så farligt, säger han.

Kan han få ersättning även om inte det är hälsovådligt. Man kan tycka att det är äckligt när det ligger tamponger i jorden?

- Ja, det är ju inte trevligt givetvis. Men sånt ska ha sugits upp nu.

Frågan är om avloppsvattnet nått ån som rinner intill åkern. I så fall kan havet i Kungsbackafjorden också nåtts av föroreningarna.

Hur allvarligt skulle det vara?

- Det här ska undersökas. Har det läckt avloppsvatten under lång tid är det inte bra. Det är det enda jag kan säga nu, säger miljöskyddsinspektör Björn Lindeberg.

ANNONS