Babylycka i Borås djurpark – en hyenavalp är född

Det råder babylycka i Borås djurpark. En ny liten hyenavalp har sett dagens ljus – honan Ayos och hanen Kitanos första gemensamma unge. Nytillskottet har fått namnet Kelso och föddes i en bohåla som Ayo grävt till familjen ute i hägnet.

ANNONS
|

I slutet på sommaren märkte skötarna på Borås Djurpark att Ayo var dräktig.Hon blev allt mer reserverad mot skötarna och gick upp mycket i vikt.

Sedan dröjde det inte länge innan en ny liten gynnare såg dagens ljus.

– Den 11 september såg vi inte Ayopåhela dagen, sen på eftermiddagen hörde vi skrik från en nyfödd unge, säger djurvårdaren Camilla Lyrebrant.

"Upptäcker världen"

När en hyena kommer till världenär de väldigt välutvecklade.

–Hyenor föds med ögonen öppna och med tänder, vilket inte är så vanligt. De är också väldigt smarta djur, de måste skötas av någon som de känner förtroende för. Hyenor är väldigt bestämda djur.

ANNONS

Hur är en hyenavalps barndom?

–Det har gått rätt fort sedan födseln, nu leks det utanför lyan och Ayoär ute och går med ungen och utforskar området. Även nattetid. Vi har faktiskt mest sett ungen på film. Nu handlar det om att tryggt kunna upptäcka världen.

Svårt att bestämma könet

För många av djurvårdarna på Borås Djurpark är hyenor ett nytt djur som de inte jobbat med tidigare.

– Honan har även hon ett penisliknande kön som hon faktiskt föder ungar genom. Vi har tagit ett blodprov på ungen och inväntar DNA-svar. Vi kallar hen för Kelso, säger Camilla Lyrebrant.

När Kelso bara var några dagar gammal flyttade Ayo hentill en ny håla långt under en sten. Där i hålan får bara ungen plats vilket gör att Ayo tryggt kan lämna sina unge där.

–Men så fort Ayofår syn på oss säger hon åt ungen att gömma sig.

Kelso är nu sex veckor gammal och vägde vi senaste mätningen fyra kilo.

ANNONS