Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Båtsmansgärdets äldreboende på cruising

I dag på Pingstafton drar den klassiska raggarcruisingen genom Kungälv. Men redan i torsdags tjuvstartade Båtsmansgärdet med sin minicruising. Läckra amerikanare paraderade utanför äldreboendet och de som ville kunde åka med.

Initiativtagare är undersköterskorna Jeanette Johansson, Tanja Andersson och Mikaela Lidbeck.

– Det är så roligt att se hur de gamla lever upp och kommer ihåg bilar och händelser från sin egen ungdom, säger de.

På Bagaregatan står bilarna och glänser och på menyn är det mos korv och bröd och Pucko som gäller. Med tjocka eyeliner, tuperat hår och 50-talskläder är tjejerna och den övriga personalen i full aktion. Ur högtalarna strömmar Elvis och Jerry Lee Lewis .Det här är andra året som man anordnar cruisingen.

Allt började med att de 50-talstokiga Tanja, Jeanette och Mikaela pratade sig samman.

– När man har ett sådant här bilintresse kan man inte låta bli att tjata om det och så har vi ju cruisingen som Right Backs arrangerar i Kungälv varje år, säger Tanja och berättar att de en dag frågade de boende om de hade lust att åka med – vi fixar bilar - och det hade de.

Förslaget om mincruisingen togs väl emot av ledningen.

– Och nu passar det in i vår nya enhetschefs tänk – det som händer runt om i samhället ska avspegla sig här på Båtsmansgärdet, förklarar Mikaela.

Förberedelserna har pågått länge men som mest intensivt de senaste månaderna. Cruising-gruppen och annan personal har organiserat mat, kringaktiviteter. Tjejerna har jagat bilar. Kunde Right Backs ställa upp? Vilka kompisar kunde köra?

Mikaela har ingen egen bil men hon har alltid gillat 50-tals stilen – kläderna och prylarna.

– Jag tycker om att fixa och dona för pensionärerna och det här engagerar. Min kontaktperson ville till exempel att jag skulle ringa hennes dotter och fråga var hennes gamla skinnpaj fanns.

Jeanette har en mintgrön Buick Special 55 Riviera. Hon är uppvuxen i Kode. Bilintresset kom till henne via EPA-traktorerna.

– Jag hade ingen egen men mina kompisar. Det var Duetter som gällde. Som tonåringar åkte man till "Kåken", Färdig Betong, i Kungälv och kollade på raggarna och raggarbilarna.

– Man lärde känna folk där och kom mer och mer in i det livet.

När hon sedan mötte sin blivande man på Stenungsbaden och det visade sig att han hade en röd Mustang 65 var lyckan fullkomlig.

– Allt stämde.

Buicken som är direktimporterad från USA köpte de tillsammans för 11 år sedan – då var den solblekt, rost på huven, taket och bagagen men de lackade om den. Själv mekar hon inte så mycket men hon står inte handfallen om bilen krånglar, "man har snappat upp en del".

Och problem blir det. Dagens bensin är till exempel inte gjord för att passa amerikanarna.

– Om det blir ånglås måste man fylla i en massa bensin i förgasaren.

Under sommarhalvåret tar familjen – som också består av Oskar, 10 år och Annie 8 år – Buicken till olika marknader i Västsverige för att visa upp sig och kolla andra bilar.

– Nossebro som arrangeras av Wheels & Wings brukar vi åka till varje år.

Hon och de andra tjejerna menar att det här med 50-talet har blivit en livsstil.

– Det blir bara mer och mer populärt att klä upp sig och köpa retrogrejer.

Klänningen Jeanette har på sig i dag har hon sytt själv.

– Det är jätteroligt att planera.

Förra året körde hon två rundor genom gamla Kungälv i år blir det nog minst lika många. Tanja och hennes gode vän Dan ställer upp med en blå Impala 64 Chevrolet.

– Dan får köra nu när de gamla åker med. Jag har inte kört den tillräckligt mycket ännu för att våga. Den är stor.

Det var när Tanja kom som nyinflyttad till Kungälv och träffade mopedungdomar som livet förändrades.

– Jag gick i nian och fick nya vänner. Motorintresset är stort i Kungälv. Jag blev också intresserad. Moppar, EPA-traktorer och sedan raggarbilarna. Man träffade folk och åkte med. Eriksdal var samlingspunkten. Vi stannade och alltid var någon där.

Hon menar att sommaren med alla cruisingar innebär en enorm frihet.

– Vi är ett gäng som utgår från Kungälv.

Ibland är barnen – Sanna 19 år, Simon 8 år och Lukas 7 år – med. Tanjas dröm är att kunna köpa en egen bil - en Buick eller en Cheva. Kanske har hon en bil till nästa års minicruising.

– För det här måste bli en tradition, tycker Tanja, Jeanette och Mikaela.

Mikaela Lidbeck

Ålder: 33 år.

Familj: Barnen Jovanna 6 år, Joline 2 år och sambo Mikael.

Jeanette Johansson

Ålder: 40 år.

Familj: barnen Oskar, 10 år och Annie 8 år och maken.

Tanja Andersson

Ålder: 42 år.

Familj: Barnen Sanna 19 år, Simon 8 år och Lukas 7 år.