Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För Christina och sonen Johnny Andersson var det självklart att föra traditionen vidare med båtbyggeriet.

Båtbyggare med lång hantverkstradition

På Lilla Kålviks båtbyggeri tillverkas träbåtar enligt gammal tradition. Mallar och ritningar från början av 1900-talet används än i dag. Båtbyggeriet har gått i arv i flera generationer.

Christina Andersson lärde sig hantverket av sin far, Roland Persson. Hon började jobba hos honom direkt efter grundskolan. När sonen Johnny föddes så småningom fick han vara med sin mamma och morfar på jobbet.

– Morfar lärde mig mycket. När jag var 13 år byggde jag min första egna båt, en eka, säger Johnny Andersson.

Han jobbade på skollov och under helger. Efter grundskolan och båtbyggarskolan i Henån började han i familjeföretaget.

– Jag kunde inte tänka mig något annat jobb. Det är omväxlande. När du bygger en båt gör du alla olika moment. Om det behövs gör du egna mallar, säger Johnny Andersson.

Familjeföretaget har sina rötter i Kungsviken på norra Orust.

– Morfars morbror och kusin var båtbyggare, Tore och Ante Larsson. Det är deras mallar vi använder, säger Christina Andersson.

En av båttyperna är andungen. Just nu jobbar Christina och Johnny med den 98:e registrerade andungen i trä. Det är en segelbåt med slät utsida. Strax intill ligger en julle tillverkad helt i ek, klar för leverans.

– Vi bygger bara på beställning, ungefär två större båtar och en eka per år. Det är vad vi hinner med eftersom vi också gör reparationer och vårutrustar båtar, säger Johnny Andersson.

Om någon av dem kör fast så ringer de Eilert eller Folke Eriksson. Det är Christinas sysslingar som också har ägnat sina liv åt att bygga båtar.

Att jobba tillsammans, mor och son, har de inga problem med. De är arbetskamrater, ingen av dem är chef.

– Vi är ofta överens om hur vi vill jobba, säger Christina Andersson.

Det blir inte mycket tid varken för henne och sonen att själva ge sig ut i båt.

– Johnny har ju seglat en del med kompisar, men jag har bara seglat en gång för många år sedan. Det är så mycket som kretsar kring båt i jobbet så på fritiden vill man göra något annat, säger Christina Andersson.

De brukar ändå vara med på båtmässan i Göteborg. Den ligger rätt i tiden, då de har båt att visa.

– Vi levererar båtar i juni så därför har vi inga båtar att ha med på Träbåtsfestivalen i Skärhamn som brukar vara på sommaren. Det är lite synd, säger Johnny Andersson.

Ibland är det studiebesök på varvet. Det kan vara båtbyggarskolan, grupper med pensionärer eller andra sällskap.

– Det händer att vi får besök av barn från en skola i Ljungskile. Det är roligt, de ställer så smarta frågor, säger Johnny Andersson.

Fakta: Lilla Kålviks båtbyggeri

I Kungsviken på norra Orust började Christina och Johnny Anderssons förfäder att bygga båtar. Tore och Ante Larsson, Christinas morfars morbror och hans kusin byggde bland annat 23 registrerade andungar, en segelbåt konstruerad av norrmannen Gjerdrum Thorvald på 1940-talet.

Christinas far Roland Persson började jobba hos Tore Larsson. Efter en period på Henåns båtbyggeri startade han eget i Henån. Efter en brand som förstörde varvet byggde han nytt på en fastighet i närheten. På 1960-talet gick flytten till Lilla Kålvik.