Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Både corona och mässling på tapeten – så olika är virusen

Samtidigt som coronaviruset sprids i världen, har en person i Borås smittats av mässling. Risken att smittas av något av virusen är dock fortsatt låg i Västsverige.

Det nya coronaviruset har dominerat nyhetsrapporteringen de senaste veckorna, efter att det börjat spridas från Hubeiprovinsen i Kina.

Omkring 40 000 personer har nu bekräftats vara smittade av viruset, som drygt 900 dödsfall kopplas till. En person bär på smittan i Sverige, och har isolerats i Jönköping.

LÄS MER: Det behöver du veta om nya viruset

Parallellt med det har en annan virussjukdom, mässling, blivit aktuell igen i Västra Götalandsregionen. En mässlingsmittad person klev nämligen in på Södra Älvsborgs sjukhus akutmottagning för en vecka sedan.

De två aktuella virusen är dock inte särskilt lika varandra, menar Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

– Det går inte alls att jämföra dem, utan det är två helt olika virus som inte liknar varandra.

Många immuna mot mässling

Båda virusen smittar via sekret från hosta och nysningar, men mässlingviruset kan dessutom finnas kvar i luften ett tag efter att den smittade personen lämnat rummet.

LÄS MER: Tror på fler coronafall i Sverige – men jämför med influensa

Medan ingen kan räkna med att vara immun mot det nya coronaviruset, är dock fler immuna mot mässling. Antingen då de vaccinerats eller haft sjukdomen.

På Östra sjukhuset i Göteborg varnas det för både mässling (lilla skylten till vänster) och det nya coronaviruset (stora skylten). Bild: Robin Aron

– De som riskerar att smittas är ovaccinerade spädbarn och den vuxengrupp som är född någonstans mellan 1960 och början av 70-talet. Och sedan också personer som invandrat från andra länder, där vi inte vet när de börjat vaccinera.

"Ingen anledning att vara orolig"

Rekommendationen är att den som inte är vaccinerad ska bli det.

– Vet man att man inte haft mässlingen är det en bra idé att kontakta vårdcentralen och bli vaccinerad.

LÄS MER: 1177 tvingas ta in extrapersonal – på grund av oro för coronavirus

Finns det någon anledning att vara orolig för coronaviruset eller mässling i Västra Götalandsregionen just nu?

– Coronaviruset finns ingen anledning att vara orolig för, eftersom vi i nuläget inte har någon smittspridning i Sverige. Gällande mässling följer man upp de som skulle kunna ha anledning till oro.

70 vaccinerade efter utbrottet

På Södra Älvsborgs sjukhus innebar det att 70 personer vaccinerades i förra veckan, att sex personer som av hälsoskäl inte kunde vaccineras fick antikroppen gammaglobulin och att prover togs på ytterligare sex.

Skulle någon ha blivit smittad kommer symptom att visa sig mellan 9 februari-21 februari, men på måndagsmorgonen hade ännu inget ytterligare fall konstaterats.

Och samtidigt som Eva Lindhusen Lindhé jämför coronaviruset med en vanlig influensa, beskriver hon mässling på följande sätt:

– Det skulle kunna vara farligt för ovaccinerade spädbarn. Vuxna kan både bli dåliga och mindre dåliga, det är väldigt varierande och svårt att säga något generellt. Men vi har bra intensivvård i Sverige, så vi har goda chanser att klara mässlingsfall både hos barn och vuxna här.

LÄS MER: Här är platsen med flest virus i Göteborg

LÄS MER: Redo att möta coronaviruset – här kommer eventuella fall i Göteborg att hanteras

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.