Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nedanför fågelberget Böra flåg finns ett av Lennart Larssons favoritställen när han fiskar i Hällungen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bättre för öringen i Hällungen

Sjön Hällungen är en sportfiskares våta dröm med storfångst av gäddor, röding och bamseöring. Ett nytt projekt ska underlätta öringens vandring till lekplatser i Kungsbrobäcken.
Det som gör Hällungen så speciell är att botten består av lera med snäckskal från den tiden havsnivån gick högre upp. Det berättar Lennart Larsson i Ucklum, kassör i fiskevårdsområdet.
Sjön har därför aldrig behövt kalkas. Den åtta kilometer långa Hällungen liknar mer en fjord än en sjö med sina branta bergssidor och är drygt 24 meter djup. Här finns djuphålor som aldrig fryser där den inplanterade rödingen står på vintern.
- Hällungen fryser aldrig helt på grund av källvatten som kommer underifrån.
Pimpelfiske vintertid är populärt, mark-ägare fiskar fritt, alla andra får lösa kort. Många kommer ända från Trollhättan.
- Förr åkte vi alltid till kusten för att fiska torsk men nu kommer folk från Rönnäng och Skärhamn för att fiska i Hällungen.

Var på protestmöte
Lennart är en vandrande historiebok. Han är ekobonde och gården har gått i arv i fem generationer. Han har många tankar om vad som är bra för miljön. När Vattenfall planerade starta oljekraftverket i Stenungsund igen gick han i taket.
- På 70-talet var det helt svart på vatten-ytan, jag blev alldeles sotig på händerna när jag tog upp garnen. Här fanns inte en enda grantopp som gick att använda till julgran. Så när jag fick höra talas om planerna sa jag ifrån.
Han var med på ett protestmöte på Gård-sjöstiftelsen i Svartedalen. Efteråt kom professorn och miljöforskaren Hans Hultberg fram och undrade vem Lennart var som hade så mycket bra att säga. Miljön engagerar Lennart mycket och att han var en av de första som gick över till ekologisk odling i kommunen har sin förklaring.
- All besprutning tog knäcken på en granne, han blev förgiftad och sjuk.

Vi följer med Lennart i ekan ut på Hällungen. Vid pilgrimsberget i Börsviken pekar han på strandkanten och berättar att där hämtade farfar sten till täckdiken. Farfar var en uppfinningsrik man med häståkeri och båttransport på Hällungen i början på förra seklet. Alla varor lastades från tågstationen i Svenshögen dit alla transporter kom. På den tiden var området kring Hällungen i stort sett väglöst land.
- En gång skulle han köra tunnor med cement över sjön. För att slippa lasta nere i pråmen la de upp plankor. Men så kom stormen och alla tunnorna rullade i sjön, de ligger fortfarande kvar på botten, säger Lennart.
Stenungsunds kommun har nyligen lämnat in en ansökan till länsstyrelsen om pengar till upprustning av Kungsbrobäcken. Öringen i Hällungen kan inte ta sig ut till havet och är av en gammal stam. Den leker i Kungsbrobäcken, Grössbyån och Härgusserödsån.
I Kungsbrobäcken finns hinder för att den ska kunna vandra upp som behöver tas bort. Det handlar bland annat om resten av en kvarn där fallet blir så stort. Men även två plåttrummor vid mynningen som ligger för högt.

Gädda på 13 kilo
Den här dagen ligger vattnet spegelblankt. Lennart berättar om olika fågelarter som finns kring Hällungen, spår av vargspår på isen, lodjur, älg men också om en och annan storfångst.
- För inte så länge sedan fick jag en gädda på 13 kilo, den var 115 centimeter lång. Det var en vindstilla morgon i maj och jag såg att den blänkte i garnet. Gäddan hade fastnat med ena gälen. Jag funderade på hur jag skulle få upp den i båten. Till slut fick jag ta kroken.
Hällungen har en egen ursprungsgädda som är lång, smal och tanig. På 40-talet planterades Vänergädda in som är kortare, bredare och livskraftig. I sjön finns gott om feta abborrar och den lilla laxfisken nors. Vid midsommar fångades en öring på 8,5 kilo.