Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bäst på att samla matavfall

Kungsbacka är ledande kommun i Halland när det gäller insamling av matavfall. Men alltfler husägare väljer alternativet varmkompost. Kommunens svar blir sänkt avgift för matavfall.

Ett prioriterat mål för kommunen är att 35 procent av matavfallet ska återvinnas och bli biogas. Därför reagerar man nu snabbt på att 65 husägare i Vallda den senaste tiden ansökt om att få ha varmkompost. Ett alternativ som ger en lägre avfallsavgift.

Kommunstyrelsens arbetsutskott är positivt till förslaget att från och med 1 mars sänka avgiften med 25 procent för de hushåll som väljer ett abonnemang med insamling av matavfall. Därmed blir det billigare att samla matresterna i de bruna plastkärlen än att lägga dem i sin egen kompost.

I Vallda lämnar 56 procent av hushållen bort sitt matavfall. Renhållningschef Alf Persson tror att andelen i Kungsbacka generellt måste ligga på en nivå kring 65 procent för att det prioriterade målet ska nås.

– Men nu tror jag att trenden kommer att vända, så att färre väljer varmkompost. Jag hoppas att den här sänkningen ska vara tillräcklig för att vända utvecklingen och nå målet på 35 procent matavfall till biogas, säger Alf Persson.

Det slutgiltiga beslutet om sänkt taxa tas av kommunfullmäktige.