Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Bäst i väst på minsta möjliga konsumtion

Året med Minimeringsmästarna har satt djupa avtryck hos familjen Robinson i Mölnlycke. – Allt kommer bli grått. Om vi inte tar hand om miljön kommer det inte finnas några färger alls, och ingen mat, säger Lea, 8 år.

Lea Robinson berättar stolt om den delade förstaplatsen i Minimeringsmästarna, en tävling som gick ut på att minska familjens konsumtion och avfallsmängder under ett års tid.
– Det bästa är att vi förbättrade miljön, och att vi vann.
För två år sedan infördes köpstopp hemma hos Robinsons under en månad. Födelsedagar radade upp sig på löpande band och startskottet för tävlingen blev en utmaning i dubbel bemärkelse. 
– Lea, Sam och flera av deras kompisar fyller år i februari. Vi köpte någon present på Blocket och gav bort upplevelser. Dessutom hittade jag några saker i överflödet här hemma, till exempel en bok som aldrig ens blivit bläddrad i, berättar mamma Karin Robinson.

Under elva efterföljande månader fick de 35 familjerna som deltog i tävlingen föreläsningar om hållbarhet, studiebesök och fler uppdrag. Utmaning nummer två handlade om att minska matsvinnet. 
– Vi fick lära oss att ekologiska grönsaker inte behöver skalas, att baka bröd på överbliven pasta och att lasagne är en utmärkt rätt för att ta tillvara på det man har hemma. Det handlar mycket om att tänka på ett lite nytt sätt, säger Karin Robinson. 

Trots att hon alltid varit hälsomedveten öppnade familjens deltagande upp för djupare kunskaper och nya insikter på flera plan. 
– Med mer kunskaper om hur vår konsumtion påverkar oss själva och omgivningen ställs man inför nya frågor om vad man är intresserad av. Behöver jag detta, varför då? Vad gör vi för val i vår familj? Det har varit en jättespännande och utvecklande resa, säger Karin Robinson. 

Den mest skrämmande nya kunskapen som familjen fick handlade om kemikalier.
– När vi går ut från toaletten på morgonen har vi använt ett tiotal olika produkter. Varenda en innehåller lika många olika kemikalier, men vare sig vi eller forskningen har någon koll på hur de reagerar med varandra. Kemikalier och plast är något vi försöker undvika så mycket som möjligt.
På frågan om familjen tummar på vissa saker nu när tävlingen är över, svarar de att tankesättet har blivit en självklarhet. Efter en stund svarar pappa David:
– Det har hänt att vi lite latat oss lite med att plantera om färsk basilika, annars försöker vi leva efter vad vi lärt oss.