Elisa Timms (närmast) och Nellie Kjellson vann.
Elisa Timms (närmast) och Nellie Kjellson vann.

Bänkplugg gav pris

ANNONS
|

Tjejerna går på Hallenskolan och de ställde upp med flera bidrag i Snilleblixtmässan på Världskulturmuseet. Syftet med tävlingen var att stimulera elevernas kreativitet.

- Det är första året så unga elever får vara med i tävlingen och vi har sett att barn i de yngre åldrarna är supersmarta och kreativa. Vi hade fullt sjå att bara välja ut bidragen, säger tjejernas lärare Annie Säkki.

Arrangör för tävlingen var föreningen Framtidsfrön som jobbar med att inspirera både skolelever och lärare. Uppgiften alla fick var att utgå från ett vardagligt problem och vinnartjejerna tittade då på deras egen skolbänk.

- Det är många i klassen som klämt fingrarna och då försökte vi först med en penna. Den var för liten och vi förstod att det behövde vara större saker, säger nioåriga Elisa Timms.

ANNONS

Men inte nog med att pluggen skyddar från blånaglar. Den är snygg också.

- En kompis kom på att vi kunde ha ögon, sedan satte vi på hår också, fortsätter Elisa.

Nellie Kjellson är jätteglad men lite omtumlad av den senaste tidens uppmärksamhet. Förutom äran blev det många priser.

- Vi vann 3 000 kronor och blommor och så fick vi en pärm. Sedan fick vi medaljer och diplom, säger hon stolt.

Prispengarna kommer väl till användning i deras klass F-3 Gul, som i demokratisk anda ska få rösta om vad de ska användas till.

- Eleverna har fått i läxa att komma på bra idéer och räkna ut hur mycket det kostar, säger deras lärare Annie Säkki.

- Vi har sagt att vi ska bränna pengarna innan terminen är slut. Alla är glada i fest, så något roligt kommer vi att göra.

Över 1 500 ungdomar i åldrarna sju till 21 år deltog i tävlingen och Hallenskolan tog hem segern i totalt tre av sex kategorier. Klass F-1 Guls äggfallslösning ansågs vara bäst och Leonora Mangs belönades med 3 000 kronor för sin "lövkamskratta" i kategorin "bästa innovation".

ANNONS