Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Dyrköpt. Upphandlingen av hyrbussar till en utbildning upplevdes för dyr så Stenungsund köpte in två egna. Ett avtalsbrott, anser hovrätten. Bussen på bilden har inte med artikeln att göra. Bild: Christer Lindgren

Avtalsbrott kostade kommun två miljoner

Köpet av två utbildningsbussar ser ut att bli en dyr historia för skattebetalarna i Stenungsund. I veckan kom domen från hovrätten, kommunen ska betala närmare två miljoner kronor för avtalsbrott i en upphandling.

Hösten 2012 genomförde Stenungsunds kommun en upphandling med Nordia buss. Enligt avtalet skulle företaget under två års tillhandahålla tre nyare fordon för uthyrning till Vuxenutbildningens övningskörning. 
Någon månad efter överenskommelsen ansåg ansvariga på kommunen att avtalet var för dyrt. Tillsammans med upphandlingsavdelningen kom de fram till att det fanns utrymme i avtalet för att köpa in två egna äldre bussar in till utbildningen. 
Kommunen hävdar att de har uppfyllt sin del i avtalet med Nordia eftersom utbildningen fortsatte hyra en buss. 
– Vi har hyrt minst en buss under hela tiden, vilket var avtalat med Nordia. Att vi köpte in två egna bussar handlade om att kommunen skulle ha råd att driva en bussförarutbildning eller inte. Vi hade hyrt bussar av Nordia tidigare, men till ett helt annat pris, säger Jan Wennebrink, verksamhetschef för kompetens och utveckling.

I veckan beslutade hovrätten att kommunen nu ska betala skadestånd, ränta och rättegångskostnader för avtalsbrott mot Nordia. 
Kostnaderna uppgår till närmare två miljoner kronor. 
Nordias vd Per Nordin anser att hovrättsdomen är principiellt viktig för bussbranschen. För företagets del innebar avtalsbrottet att de gick miste om närmare 500 uthyrningstillfällen. 
– Det är trist att skattebetalarna i Stenungsund drabbas av vissa tjänstemäns schabbel, men jag ser domen som principiellt viktig för vår bransch som till största delen består av upphandlad trafik. Vi framförde sanningen och vann rättvisa mot en kommun som anser sig kunna sätta egna regler, säger Per Nordin. 

Jan Wennebrink vid Steungsunds kommun är bestört över utslaget i hovrätten.
– Vi är minst sagt chockade. När vi gått igenom domen ska vi ta beslut om vi ska gå vidare med detta, säger han.