Avslagen protest

ANNONS
|

Kommunpartiets gruppledare menade att politikerna i fullmäktige dels fick otillräckligt med tid att läsa in sig, dels att underlaget de hade försetts med av tjänstemännen var alltför knapphändigt. Beslutet att ansöka om att få expropriera, alltså tvångsinlösa, mark för att bygga bostäder stred därmed mot kommunallagen och var därför olagligt, hävdade Gunnar Carlson och överklagade.

I går kom avslaget. Länsrätten konstaterar att det i kommunallagen inte finns "några krav på kvalitet i beredningen" och att det är upp till politikerna att avgöra om beslutsunderlaget de försetts med är tillräckligt. Om minst en tredjedel av ledamöterna anser att ett ärende inte är ordentligt utrett, kan det bordläggas eller återremitteras till förvaltningen.

ANNONS

Avgörandet ligger nu hos regeringen

Kommunen lämnade nyligen in expropriationsansökan till regeringen. Det kan nu dröja mellan ett halvår och två år innan miljödepartementen säger ja eller nej. Vid positivt besked avgörs sedan priset av en fastighetsdomstol.

Det handlar om 300 000 kvadratmeter i Kullbäckstorp i Mölnlycke.

Efter två års förhandlingar mellan kommunen och fastighetsägaren gick Skanska in och köpte marken för "ett pris som var helt främmande för kommunen", enligt Härrydas mark- och bostadschef Bertil Widén.

Skanska betalade 7,5 miljoner kronor för marken och skrev samtidigt ett avtal om att betala den tidigare fastighets-ägaren 75000 kronor för varje uppförd lägenhet.

Kommunen var beredd att ge sammanlagt mellan 10 och 11 miljoner kronor.

ANNONS