Under tordagseftermiddagen startade en brand i en avloppspumpstation i Kungälv.
Under tordagseftermiddagen startade en brand i en avloppspumpstation i Kungälv. Bild: Linus Olsson

Avloppsvatten rann ut i älv efter brand

Avloppsvatten rann ut i Nordre älv efter en brand i en pumpstation i Kungälv på torsdagen. Men avbrottet utgjorde inte någon fara för allmänheten. Under fredag eftermiddag var pumpstationen åter i drift, meddelade kommunen.

ANNONS
|

Strax innan klockan 17 på torsdagseftermiddagen började det brinna i taket på ett reningsverk i centrala Kungälv. Räddningstjänsten larmades till platsen och efter drygt en timme var branden släckt.

Ingen människa kom till skada i branden, men under släckningsarbetet slogs reningsverkets pumpstation ut.

Avloppsvatten rann ut i Nordre älv

– Man var tvungen att såga upp taket för att komma åt branden i takkonstruktionen så det är en del materiella skador. Vi har ett hål i taket och det har kommit in en del släckvatten som har slagit ut elen i stationen, sa Anders Holm, teknisk chef vid Kungälvs kommun.

Avbrottet innebar att avloppsvattnet rann ut i Nordre älv. En vanlig dag går omkring 200 liter avloppsvatten per sekund igenom stationen.

ANNONS

Enligt Anders Holm utgjorde dock avbrottet inte någon fara för allmänheten. Den enda påverkan är att "viss lukt" kan förekomma utmed älven, skriver Kungälvs kommun på sin hemsida.

– Allmänheten behöver inte känna någon oro, är min bedömning. Om det hade skett sommartid hade vi avrått från att bada i älven, men det är väl knappast aktuellt nu.

Pumpstationen åter i drift

Reningsverket ligger intill bandyarenan Skarpe Nord och på andra sidan gatan av pumpstationen ligger ett villaområde.

Under fredagen meddelade Kungälvs kommun att pumpstationen åter var i drift. Vid 13-tiden hade pumpstationen startats upp och börjat pumpa avloppsvatten vidare ner till Gryaab, skriver kommunen på sin hemsida.

Nu ska taket lagas och andra skador som branden orsakat ska åtgärdas. Branden startade troligen vid ett dieselaggregat i byggnaden.

ANNONS