Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

P-avgiften för Marstrandsbor med fasta platser kommer öka kraftigt. Bild: Camilla Moestedt

Avgiften för fasta platser ökar med 260 procent

P-avgiften för Marstrandsbor med fasta platser kommer öka kraftigt. Dessutom införs avgift dygnet runt oavsett årstid på flera platser.

I dag kostar det 2 000 kronor att hyra på en fast p-plats i Marstrand. Om ett år kommer årsavgiften vara 7 200 kronor. Den stora höjningen som beslutades på kommunfullmäktiges senaste möte har ifrågasatts av Marstrandsbor.
– Det har varit billigt tidigare så jag förstår att man måste höja, men att höjningen blir så stor vänder jag mig emot. Det blir väldigt mycket dyrare för oss som bor på Marstrandsön året runt och måste ha fasta platser för att slippa leta parkeringsplats när man kommer och har handlat och ska ha över grejer, säger Charles Souther, fast boende och företagare på ön. 
På längre sikt har kommunen flaggat för att de fasta platserna som ligger på fastlandet i Marstrand kan försvinna. Något som vore förödande om kommunen vill ha ett samhälle som lever året runt, anser Charles Souther. 

Han framhåller ändå att det varit en bra dialog med kommunen. Men att en dubblering av avgiften hade varit mer rimlig. 
Politikerna har också beslutat om månadsparkering på icke fasta platser. Dessutom blir det avgift dygnet runt, året runt i Marstrand, Tjuvkil och på Instön. Bakgrunden till höjningen är en taxejustering i Kungälv där månadsbiljetten höjdes från 250 kronor till 400 kronor för ett år sedan. 2019 ska det kosta lika mycket och samma biljett ska kunna användas på en så kallad flexibel plats på de båda orterna. 
– Förvaltningen har tyckt att det är rimligt att samma prisnivå som i Kungälv ska gälla på

Marstrand och sedan är det så att underhållet på parkeringarna på Marstrand är eftersatt och för att finansiera det måste vi ta ut en högre avgift som skapar utrymme att kunna underhålla p-platserna, säger Martin Hollertz, teknisk chef i Kungälvs kommun. 
Avgiften för fastboende med fasta platser börjar gälla först 2020.
– Den höjningen har stuckit i ögonen lite grand, men det är inte orimligt mycket för de platserna och för de som vill komma billigare undan går det att välja en flexibel lösning med månadsbiljett.