Att hyra: holk med bad och solveranda

ANNONS
|

Vädret var definitivt inte lämpligt för att sätta upp fågelholkar när eleverna i årskurs fem gick till verket. Kung Bore bäddade ner naturen i ett flera decimeter tjockt snötäcke och släppte lös vindstötar av kulings styrka. Men det finns inget dåligt väder - bara olämpliga kläder.

Slöjdlärare Alf Olausson anförde elevskaran som ringlade ut från skolhuset. Han ställde stegen till i förväg bestämda platser där fågelholkarna surrades fast runt trädstammarna.

- Eleverna har verkligen låtit fantasin få fritt spelrum och skapat helt unika holkar, konstaterade han.

Home sweet home

Här fanns konventionella holkar med hål och sluttande tak, holkar med fågelbad, holkar med solveranda, holkar i form av aktern på en segelbåt, uggleholkar samt holkar för tytor och fladdermöss. Och vad sägs om en holk som begåvats med devisen "Home sweet home" över inflygningshålet?

ANNONS

- Eleverna har arbetat i grupper om tre och fått tillämpa sina matematik- och teknikkunskaper när de designat sina alster, fortsätter Alf Olausson.

André Moen och Andreas Roos satsade sin kreativitet på en holk för fladdermöss. Ingången var utformad som väggen på en lada - idealisk för fladdermöss.

- Vi valde fladdermöss för vi tycker de är lite läskiga men tuffa, förklarade pojkarna och berättade att det gällde att hitta en plats med lugn och ro att sätta upp specialholken på.

Men även tjejerna kom med unika idéer om fågelholkar.

Vad sägs om Sofi Bornlid och Erika Perlerot som snickrade till en fågelholk i form av akterskeppet på en båt?

- Titta här. Den har rattstyrning och så här öppnar man locket så att den kan städas utan att man ska behöva ta sönder den, demonstrerade Sofi och Erika.

150 holkar ska sättas upp

Holkuppsättningen i veckan ingår i ett större projekt där staten lämnar bidrag till lokala naturvårdsprojekt. Härryda kommun har ansökt om 25 000 kronor som skall användas till holktillverkning i femte klass. Totalt skall Härryda kommun se till att eleverna tillverkar 150 nya fågelholkar. Länsstyrelsen har givit klartecken för projektet.

ANNONS