Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Asylsökande Khaled sjunger Vreeswijk på riktigt

När ensemblen Mundekulla uppträdde på ett asylboende i fredags uppstod ett musikaliskt möte som gav skalden "Jag hade en gång en båt" ett modernt djup.

Peter Elmberg med ensemble har en musikal som heter "Hemstannarna". Förra fredagen uppträdde de på ett asylboende i Stenugnssund. 

– Efter att vi spelat klart, kommer det fram en ung kille och frågar om vi skulle kunna spela "Jag hade en gång en båt". Det kunde vi såklart. 

Killen heter Khaled Alkhalil och har varit i Sverige i 7 månader. Han ställer sig framför ensemblen och börjar sjunga med i den gamla nationalskalden. 

– Peter och hans ensemble hade uppträtt för oss och berättat om sin historia, om svenskar. Jag förstod nästan allt som de sjöng. Så jag ville att de skulle förstå mig och min historia, därför bad jag om att få sjunga "Jag hade en gång en båt". 

Khaled växte upp i staden Homs i Syrien. En stad som innan kriget hade lika många invånare som Stockholm. Nu är staden jämnad med marken. 

– Texten "det fanns en gång en stad. I parken där lekte barn. Men så släppte de ned en bomb, och staden försvann". Det handlar om mig och min stad. Om drömmarna som vi hade där. 

Som asylsökande har Khaled inte rätt till SFI, men suget efter att lära sig svenska gjorde att han tog saker i egna händer. 

– Jag gick in på Youtube och sökte på saker som svenskar gillar och lyssnar på. Jag ville lära mig allt. Det var så jag först kom i kontakt med sången "Jag hade en gång en båt". Först forstod jag inte vad de sjöng om. Men efter ett tag lärde jag mig allt mer svenska och förstod att den här låten handlar om mig. 

Khaled studerade litteraturvetenskap på universitetet i sin hemstad Homs innan kriget. Men i sverige vill han byta bana. 

– Jag vill bli sjuksköterska och hjälpa människor, berättar han. 

Klippet med Khaleds framträdande som Peter Elmberg lade upp på Facebook har setts av över 260 000 personer.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.