Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Asylboende utbränt - "Otroligt korkat"

Ett planerat boende för flyktingar utanför Floda har brunnit ner till grunden. Händelsen utreds som mordbrand. Anders Langhard, vd för företaget som skulle driva boendet, konstaterar att hans farhågor har besannats. – Det kom som ett brev på posten, säger han.

Larmet kom 09.52 på lördagen. Enligt polisen ska ett hus vara helt nedbrunnet.

– För närvarande är brandorsaken oklar men det finns misstankar om att det kan vara anlagt. Vi har inlett en förundersökning gällande mordbrand, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i Västra Götaland.

Mjölkbonden Lars Hagström bor i närheten. När han var uppe klockan två på natten var det helt lugnt.

– Sen var jag uppe två timmar senare och kände direkt att det luktade bränt. Först trodde jag att det var pannan, vad dum man känner sig nu när jag vet vad som har hänt.

På grund av byggnadens avskilda läge har även han varit orolig för att det skulle börja brinna.

– Det var min stora skräck, att någon skulle ta sig genom skogen och elda på. Det är tur att detta inte hände på sommaren när det är torrt och varmt, då hade hela skogen brunnit ner. 

Bockaberg ligger cirka fem kilometer söder om Floda. Assyriska distriktet, en paraplyorganisation för assyriska föreningar, som äger gården har tidigare bedrivit lägerverksamhet där.

Göteborgsföretaget Langhard Andersson Fastigheter AB skulle hyra anläggningen av Assyriska och driva asylboende där. Han har följt nyheterna kring asylbränderna och oroat sig.

– Jag sa det så sent som igår: Bara det inte börjar brinna. Det kom som ett brev på posten. Det är bedrövligt. En otroligt korkad handling, säger Anders Langhard.

Enligt honom är byggnaden lätt att komma åt för utomstående.

– Det har funnits ett visst motstånd. Det är otroligt kontraproduktivt. Det kommer inte att hindra någonting ändå. Det är en vansinnig handling, oavsett av vad man tycker om detta. Otroligt korkat. 

Han berättar att allt inte var helt klart med flyktingboendet, beslutet skulle tas i byggnadsnämnden i Lerum 17 november.

– Vi har tänkt att köra igång om ett par veckor men det kommer vi kanske att kunna göra ändå, det beror på omfattningen av skadorna på de andra husen. Det blir färre personer som kommer att bo där.

Läs också: Försäkringsbolag vägrar försäkra asylboenden

Räddningstjänsten skickade fyra stationer med 25 brandmän till platsen. Vid 11-tiden var branden släckt. Räddningstjänsten i Storgöteborg har nu sex brandmän kvar på platsen.

– Byggnaden var mer eller mindre nerbrunnen när vi kom fram. Det hade brunnit ett tag då, säger Lotta Molander, ledningsoperatör på räddningstjänsten i Göteborg.

Enligt henne ska ingen person ha skadats. .

– Vi tror inte att det har befunnit sig några människor i lokalerna, vi har ingen anledning att misstänka det.

Migrationsverket bekräftade tidigt att det rörde sig om ett planerat tillfälligt flyktingboende.

– Det som hände är oerhört olyckligt. Vi är beroende av de här platserna, säger Johanna Uhr på Migrationsverkets presstjänst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.