Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Enligt Astra Zeneca var det inget fel på den vaccinleverans som slutade användas av Västra Götalandsregionen under torsdagen. Bild: Johan Nilsson/TT
Enligt Astra Zeneca var det inget fel på den vaccinleverans som slutade användas av Västra Götalandsregionen under torsdagen. Bild: Johan Nilsson/TT

Astra Zeneca: Inget fel på vaccinet VGR stoppade

Den vaccinleverans som Västra Götalandsregionen stoppade användningen av under torsdagen har ingen defekt, enligt tillverkaren Astra Zeneca. Detta besked har getts till Läkemedelsverket efter att en snabbutredning gjorts.

Under torsdagseftermiddagen meddelade Västra Götalandsregionen att man stoppat vaccineringen med en specifik leverans av Astra Zenecas coronavaccin efter att ett antal personer fått allergiska reaktioner av vaccinet i Skaraborg.

Läkemedelsverket har dragit igång en snabbutredning och vaccinleverantören har undersökt den aktuella leveransen. Nu meddelar man att det inte finns något som sticker ut med det aktuella vaccinet.

Allvarlig allergisk reaktion

Det är oklart om detta innebär om vaccinleveransen kommer att börja användas av regionen igen. Besked väntas ges under eftermiddagen.

Det var två fall av allvarligare allergiska reaktioner som upptäcktes på en ort i Skaraborg efter att vaccinet hade använts. Ytterligare tre fall av mildare allergiska reaktioner upptäcktes vilket gjorde att VGR beslutade att stoppa användandet av den aktuella leveransen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.