Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

VG-regionen har för närvarande inga planer på att stoppa Astra-vaccinet. Bild: Johan Nilsson/TT
VG-regionen har för närvarande inga planer på att stoppa Astra-vaccinet. Bild: Johan Nilsson/TT

Astra-vaccinet stoppas efter biverkningar – men inte i Västra Götaland

Två regioner stoppar Astra Zenecas vaccin efter att sjukvårdsanställda drabbats av biverkningar. I nuläget finns dock inga planer på att stoppa vaccinet i Västra Götaland.
– Vi följer Läkemedelsverkets och Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger VG-regionens vaccinsamordnare Kristine Rygge.

Som GP rapporterade under fredagen stoppar Region Sörmland Astra Zenecas vaccin efter att var fjärde sjukhusanställd som fått vaccinet rapporterat biverkningar som feber inom det närmaste dygnet. Sammanlagt hade då 400 sjukhusanställda hunnit få vaccinet, som framförallt används för att vaccinera personal inom äldre- och hemsjukvården.

LÄS MER: Astra Zeneca om biverkningarna: Inte förväntat

– Vi stoppar dels för att vi ska utreda men också för att vi inte ska få en för ansträngd personalsituation, sade Magnus Johansson, medicinansvarig i regionen, till SVT Nyheter.

Även Region Gävleborg bestämde sig för att pausa användningen av vaccinet, samtidigt som Region Jönköpings län larmade om överraskande många misstänkta biverkningar efter att ha vaccinerat drygt 500 personer.

Stoppas inte i Västra Götaland

Men Västra Götalands-regionen har inga planer på att stoppa vaccinet här, något P4 Göteborg var först med att berätta. I dagsläget används tre vaccinsorter här – varav ett är Astra Zenecas.

– Jag vill betona att vi följer händelseutvecklingen noga och följer Läkemedelsverkets och Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare vid Västra Götalandsregionen.

På sin hemsida har VG-regionen även publicerat ett uttalande från Veronica Arthurson, enhetschef för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.

”Läkemedelsverket ser i nuläget ingen anledning att på generell basis göra ändringar i den planerade vaccinationen med Astra Zenecas vaccin. Vi bevakar fortsatt ärendet” skriver Veronica Arthurson och fortsätter:

”Samtidigt måste man komma ihåg att feber och influensasymtom är vanliga och kända biverkningar i samband med vaccinationen. Personalen gör rätt i att stanna hemma vid minsta förkylningssymptom.”

Astra-chefen: ”Större andel än förväntat”

Under fredagen kommenterade Astra Zeneca medicinska chef i Norden, Andreas Heddini, beslutet att stoppa vaccinet i andra regioner.

– Det verkar ha varit en större andel med biverkningar än vad som är förväntat. I studier har vi sett att någonstans runt 10 procent av de som vaccineras förväntas få biverkningar av det här slaget, säger han till TT.

Även han förtydligar att biverkningarna inte är av det allvarligare slaget.

– Den här typen av biverkningar är förväntade och vi för nu en tät dialog med de här regionerna för att närmare förstå vad som har hänt, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.