Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tillfällig bostad. På en parkeringsplats i Mölndal står flera bilar med illröda lappar - om de inte flyttas inom några dagar kommer de att forslas bort. GP har tidigare i veckan berättat om utsatta EU-migranter som bor i bilar på Heden.

"Asfaltsläggare" stoppar socialtjänst från insats

I måndags avhyste polisen en grupp "asfaltsläggare" från Åbyparkeringen i Mölndal. Samtidigt varslas utsatta EU-migranter, som kan ha barn med sig, om fordonsflytt.  Av arbetsmiljöskäl har socialtjänsten ännu inte varit där.

Den stora parkeringsplatsen mellan Åbybadet och travbanan har vid flera olika tillfällen använts som boplats. I måndags avhyste polisen en grupp , som enligt polis och Mölndals kommun, är oseriösa hantverkare. De och deras familjer har sedan en tid haft sina husvagnar uppställda på parkeringen.
– Vi gav dem en tidsram för att lämna platsen och den hörsammades, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman i Västra Götaland. 
Samtidigt har utsatta EU-migranter bott i bilar på samma område. Mölndals kommun har nu lappat bilarna, med budskapet att de kommer att forslas därifrån om de inte flyttas inom några dagar.

Läs också: Så ska boendet på Heden stoppas

Olika hantering

Trots uppgifter om att det funnits barn med i bilden har socialtjänsten ännu inte varit där i samband med de planerade avvisningarna.
Matilda Johansson, säkerhetssamordnare på Mölndals kommun, säger att det handlar om att det är två helt olika grupper som hanteras på olika sätt.
– De oseriösa hantverkarna blir polissak, säger hon. De har bättre bostäder, är, enligt tidigare erfarenhet, mer aggressiva och jobbar för inkomst, så det blir inte något socialtjänstärende.

Läs också: Flexibla boenden utlovas

De är också anledningen till att ingen från socialtjänsten tagit kontakt med de utsatta EU-migranterna som bor där.
– Vi vet inte ännu om det finns barn där. Socialtjänsten har inte varit på plats ännu eftersom oseriösa hantverkarna tidigare visat att de är hotfulla. Så det är av arbetsmiljöskäl, säger hon men betonar samtidigt att inga som helst hot kommit från de utsatta EU-migranterna. 

Tolv bilar

På tisdagsförmiddagen står tolv bilar med illröda lappar på vindrutorna i ena änden av den stora parkeringen. Mellan två av bilarna hänger kläder på tork. Under en annan står två par skor, en pall står bredvid, men det är helt tomt på människor.
Marcus Olsson, som bor i närheten skickade ett mail till Mölndals kommun i söndags och berättade att det bodde ett stort antal människor i fordon på området. Enligt honom handlade det då om nära 80 personer, flera av dem var barn. Eftersom det inte finns några sanitära anordningar i närheten ställer det till stora problem, skriver han.

Läs också: De bor i en bil på Heden

– Om kommunen inte gör något annat borde de åtminstone sätta upp baja-major i området, säger han.
Matilda Johansson är tydlig med att parkeringsplatsen inte ska användas som boplats och säger att kommunen agerar när så är fallet. 
Vad gäller EU-migranter som körs iväg görs enskilda bedömningar av om de kan erbjudas någon hjälp av kommunen. Det kan i så fall handla om någon övernattning eller hjälp till hemresa.

Läs också: Allt fler barn följer med till Göteborg