Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Artister visar väg till musiken

Med artistmentorer och genom praktiskt hantverk ska esteteleverna på Partille gymnasium lotsas in i musikbranschen.

– Släpp konfortzonen. Nu kör vi, vrålar Mattias "Ia" Eklund, artistmentor för esteteleverna, tillika göteborgsk gitarrhjälte i bandet Freak Kitchen med hela världen som arbetsplats.
Ett svängigt och rockbaserat komp improviseras fram av eleverna Oskar Eriksson på trummor och Johan Rånevik på bas med Ia på sologitarr. En näst intill vanlig dag för musikesteteleverna på Partille gymnasium vars program för snart två år sedan kopplade verksamma artister till utbildningen.
– Jag har jobbat länge med musik och kände rätt mycket folk, så för mig var det inte svårt att ringa några samtal. Sen är det ju riktigt viktigt att eleverna ofta får ställa sig på scen, säger Fredrik Stenberg, en av de ansvariga bakom programmet och visar upp en fullt utrustad studio samt fyra olika lokaler med scener i hjärtat av kulturhuset/skolan Kulturum.
 

Artistmentorerna i form av Ia Eklund, sångerskan Lollo Gardtman som bland annat kommer att vara med i den kommande uppsättningen av Rock of 80's på Trädgår'n och trummisen Pontus Engborg, för närvarande ute på turné med Deep Purples tidigare sångare Glenn Hughes, är med återkommande under lektionerna. Bland annat för att bjuda på en inblick i musikvärlden utanför skolan, och för att vidareutbilda eleverna.
– Det här är något helt nytt för mig. Jag är inte sångpedagog, utan coachar för att eleverna ska våga ta för sig och våga. Det har verkligen varit otroligt roligt, säger Lollo Gardtman.
I ett grupprum jobbar hon aktivt för att tre av eleverna ska våga slappna av och sjunga ut i Whitesnakes 80-talshit "Here I go again". 
– Kom igen nu. Det är bara att "kötta", uppmanar Lollo Gardtman.


Och "köttandet" ger effekt.
– Det är kul att testa något nytt som man inte är van vid. Jag gillar att sjunga det mesta, men det får gärna vara lite grötig rockstil, säger Hugo Nordell.
När terminen började fick de knappt 20 eleverna i uppgift att lära sig åtta låtar från 80-talet som ska framföras vid två tillfällen 7–8 februari. Något som passar Sanna Sporre perfekt.
– Jag älskar 80-talsmusik. Min absoluta favoritlåt är Bon Jovis "You give love a bad name".


Men redan på lördag 28 januari ska eleverna vara med på en så kallad masterclass i gitarr under namnet "Tio gitarriff du måste lära dig innan du dör". I första hand var tanken en lektion för esteteleverna och intresserade från Partille kulturskola. Men intresset har vuxit och nu väljer skolan att bjuda in alla som så önskar till Kulturum. Men vilka tio riff som Niclas Engelin från Göteborgsrockarna In Flames och Ia Eklund ska lära ut, är ännu inte fastställt men de utlovas att vara relativt enkla. 
– Mitt stora dilemma är att jag antagligen är den minst allroundkunnige gitarristen på hela planeten, men vi ska nog hitta på nåt och det kommer bli grymt, säger Ia.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.