Arrenden för sjöbodar kan bli en het valfråga

Höga arrenden gör att många pensionärer har svårt att ha kvar sjöbodarna de ägt i decennier. Men nu öppnar kommunstyrelsens ordförande för en sänkning.… – Det kommer att bli en valfråga, säger Kerstin Gadde (S).

ANNONS
|

För drygt ett år sedan beslutade Orust kommun att höja arrendet för sjöbodar från 50 till 180 kronor per kvadratmeter om året. Beslutet mötte starka protester bland fastboende som fick betydligt högre avgifter.

– Vi är pensionärer och har betalat skatt hela livet. För sommargästerna betyder höjningen inte så mycket, men vi har svårt att klara av de här utgifterna, säger Christer Hjelmsten.

Bland de fastboende har sjöbodarna ofta gått i arv och har alltid varit en viktig del i deras liv.

– Det är socialt, man träffar människor man känner och pratar gamla minnen, säger Malte Skantze.

ANNONS

Han och de andra pensionärerna som GP träffar i Mollösund befarar att kustsamhällena kommer att utarmas allt mer om enbart sommargäster kommer att äga sjöbodarna.

–Politikerna vill att hela Orust ska leva, men det här rimmar dåligt med det, säger Nils-Erik Holmström.

Pensionärerna har tidigare överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten. I höstas kom domen, där förvaltningsrätten konstaterar att Orust kommun inte gjort något olagligt och att arrendeavgifter är en kommunpolitisk fråga. Men trots det har sjöbods-ägarna inte gett upp hoppet.

–Kommunen bör värna om sina invånare och inse att det här är galet, säger Nils-Erik Holmström.

Kommunstyrelsen har diskuterat ett förslag om att sjöbodsägare ska få köpa loss marken som tillhör bodarna. Frågan är ännu inte avgjord, men för många fastboende är det ändå ett orimligt alternativ.

–Det är ingen av oss som har råd att köpa. Sjöbodarna är ingen lyx för oss, vi vill kunna fortsätta förvalta dem, säger Sune Årman.

Kommunstyrelsens ordförande Kerstin Gadde (S) anser att frågan är komplex. De flesta sjöbodar ägs av sommargäster som köpt dem för flera miljoner och också har råd att betala ett högre arrende, tycker Kerstin Gadde. Hon påpekar att den politiska majoriteten försökt lösa problemet genom att ha olika avgifter för kommuninvånare och sommargäster. Men det fungerade inte på grund av kommunallagen som säger att alla ska behandlas lika.

ANNONS

– Vi vill värna om den lilla människan, men samtidigt innebär det att rika får bo väldigt billigt på kommunal mark. Som kommun måste vi se över våra intäkter.

Ska ni inte värna om era egna invånare i första hand?

– Jo, vi har förstått att äldre kommit i kläm, därför måste vi ta tag i den här frågan och snart är det val.

Kommer ni att föreslå en sänkning?

– Ja, det är mycket möjligt att vi sänker avgiften igen.

Kerstin Gadde säger också att en lösning kan bli att göra som en del andra kommuner, exempelvis Tjörn, där enbart de som är folkbokförda i kommunen kan köpa en sjöbod.

ANNONS