Storfiskare. "När jag var barn gick så här stora laxar upp i bäcken. I dag kommer inga genom kulverten", säger Sören Ahlfors. Bakom syns Lars Josefsson. Bild: Martin Björklund
Storfiskare. "När jag var barn gick så här stora laxar upp i bäcken. I dag kommer inga genom kulverten", säger Sören Ahlfors. Bakom syns Lars Josefsson. Bild: Martin Björklund

Arbetar mot Partille Ecopark

ANNONS
|

GP skrev tidigare i somras om Partille kommuns plan om att bygga 900 bostäder i Ugglum, Puketorp och Finngösa. I planen, som går under namnet Partille Ecopark, föreslås också en parkväg genom Finngösaravinen, något som motståndarna i Rädda Finngösaravinen är starkt kritiska till.

–Titta, en duvhök, utbrister Sören Ahlfors.

Han är en av föreningens medlemmar och endast några meter in i ravinen hinner han artbestämma ett stort antal fåglar, för att sedan stanna till vid en fridlyst skogsalm.

–Här såg jag en almsnabbvinge (fjäril) härom dagen. Den är väldigt sällsynt.

På andra sidan bäcken samsas rejäla ekar om utrymmet. Enligt Sören Ahlfors planterades de under den svenska stormaktstiden för att användas vid fartygsbygge.

ANNONS

–Som vi ser det hotas den här miljön och dess naturvärden av kommunens plan på en väg genom ravinen, säger Lars Josefsson, även han engagerad i Rädda Finngösaravinen.

Föreningen, med i dagsläget cirka 1 200 medlemmar, har bekostat en naturinventering för att säkerställa områdets naturvärden.

–Det som gör ravinen unik är att den ligger extremt nära bostäder och centrum. Och så har vi faktiskt folkomröstat mot ett vägbygge här 2004, säger Lars Josefsson.

De har bjudit in samtliga 81 ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige till vandringar, men till den första turen i tisdags dök endast två företrädare upp.

I två veckor framöver har Rädda Finngösaravinen en utställning i entrén till Kulturum och 7 september planeras en paneldebatt dit samtliga fullmäktigepartier bjudits in.

Stefan Svensson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Partille. Han menar att planerna med Partille Ecopark är något helt annat än det vägbygge som folkomröstning gällde.

–Då handlade det enbart om en väg. Det här är så mycket mer. För oss handlar det om att ta fram naturvärdena genom att bland annat lyfta fram bäcken från dagens kulvertering. Det är synd att de är fast i sina gamla tankar om bara en väg. Vi behöver bygga fler bostäder, i första hand där det redan finns goda kommunikationer och kollektivtrafik.

ANNONS

Fram till 3 oktober är planen ute på samråd, med möjlighet för intresserade att lämna synpunkter. Därefter sker en sammanställning och eventuell revidering innan arbetet med en eller flera detaljplaner kan starta.

Fakta: Partille Ecopark

  1. I ett område, Ugglum, Puketorp och Finngösa vill kommunen bygga bostäder och avlasta villagatorna från trafik, bygga om Ugglumsleden och utveckla befintliga park- och naturstråk.
  2. I planen är det tänkt att cirka 900 bostäder ska byggas. En parkväg planeras genom Finngösaravinen och grönområdet mot Oxledsdammen ska förädlas. Ugglumsleden ska omvandlas till en stadsgata som binder ihop Sävedalen.
  3. Planerna är ute på samråd till 3 oktober.

Källa: Partille kommun

ANNONS