Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

App som ger inblick i livet på bronsåldern

De arkeologiska fynd som hittats vid Tulebosjön finns inte kvar att beskåda. Men genom ny teknik öppnar Mölndals stadsmuseum nu en unik möjlighet att uppleva hur miljön såg ut på bronsåldern.

När nya bostäder skulle byggas intill Tulebosjön i Kållered i slutet av 1990-talet hittades ett helt system med kokgropar längs åsen. Enligt forskarna härstammar fynden från den yngre bronsåldern, men hur eldarna användes finns inget säkert svar på. Några teorier är att det kan handla om religiösa motiv, festligheter eller för att smälta metaller. 
I samband med bygget försvann spåren, men nu har Mölndals museum gjort en unik satsning på att besökare ändå ska kunna få en bild av den forntida platsen.
– Det här är ett sätt att få medborgarna mer intresserade av historien och göra den tillgänglig, säger museichef Cajsa Lagerkvist.

Med den nya appen "Enter Mölndal – Tulebosjön", som lanseras på lördag, får besökarna kliva rakt in i tiden 400–800 år före Kristus födelse. Appen fungerar liknande Pokémon go, genom att följa en slinga och samtidigt titta i sin smartphone får användaren en helt ny upplevelse av miljön med brinnande kokgropar, hus och en tidslinje som löper längs den verkliga stigen. I bakgrunden hörs en berättarröst som ger mer information och nykomponerad musik.
– Det blir ett virtuellt museum där man vecklar ut platsens historia i flera lager, säger Marika Hedemyr.
Hon är koreograf, manusförfattare och interaktionsdesignforskare och har utvecklat appen tillsammans med Jacob Michelsen, interaktionsdesigner på Rise Interactive. Initiativet kom från Mölndals stadsmuseum som har en ambition om att ligga i framkant när det gäller ny teknik. 
– Familjer och barn är målgruppen och tanken är att de ska känna sig som en del av historien, säger Cajsa Lagerkvist som också hoppas på att appen kan locka ny publik.

Tidigare har så kallad AR-teknik med interaktiva upplevelser ofta använts i kommersiella syften, men enligt skaparna själva är de bland de första i världen att använda tekniken i ett sådant här sammanhanget. Appen är del två i projektet "Gestaltade platser, medskapande historia i närmiljön". I början av sommaren lanserade Mölndals stadsmuseum en liknande satsning i området Kvarnbyn.
Cajsa Lagerkvist tror starkt på tekniken som ett komplement till museets ordinarie verksamhet och hon tror på en framtida utveckling av projektet.
– Det vore intressant att göra det här på fler platser i Mölndal.